biznis
16

Ukidanje većine sankcija Iranu moglo bi dodatno sniziti cijenu nafte na svjetskom tržištu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je zvanično objavljeno da SAD i Evropska unija (EU) ukidaju većinu sankcija Iranu, novac i prirodni resursi te države ponovo će postati konkurentni na svjetskom tržištu, što će definitivno utjecati na globalnu ekonomiju ali i ono što je važno u ovom trenutku, a to je cijena nafte.

Nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ocijenila da je Iran ispunio svoje obaveze preuzete nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama o nuklearnom programu, Iran postaje važan sudionik globalnih ekonomskih i političkih kretanja.

Ukidanje sankcija podržala je većina zemalja, a iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da Iran otvara jedno novo poglavlje u saradnji sa svijetom.

"Mi Iranci pružamo ruku prijateljstva, ostavljajući iza sebe sumnjičavosti i zavjere, i otvaramo novo poglavlje u saradnji sa svijetom", poručio je Rouhani.

Najnezadovoljniji ovom odlukom su Izrael, koji naglašava da opasnost od iranskog nuklearnog programa i dalje postoji. S druge strane ukidanjem sankcija Iranu neće donijeti sreću i nekim drugim državama, poput Saudijske Arabije ili Indije, zbog jačanja konkurencije kada je u pitanju ekonomija i svjetska trgovina.

Iran je zbog svog nuklearnog programa trpio sankcije još od 2006. godine. Ipak, Iran bi uskoro na svjetskom tržištu mogao postati aktivan sudionik i to sa oko 100 milijardi dolara. Očekuje se da će Iran povećati svoj dnevni izvoz od 1,1 miliona barela sirove nafte, što će moguće utjecati na dodatno sniženje cijena nafte. Podsjećamo, cijene nafte prije dva dana na svjetskom tržištu pale su ispod 30 dolara po barelu. Iran je četvrti najveći proizvođač nafte u svijetu.

Ipak, očekivanja EU i SAD su da će ukidanje sankcija Iranu doprinijeti međunarodnoj sigurnosti i miru u svijetu, što je podržao i UN.

Danas je objavljena informacija da će SAD uvesti određene sankcije Iranu, i to samo dan nakon što je objalvljeno da se sankcije ukidaju. Ovaj put ograničene sankcije odnose se na 11 iranskih kompanija i na određene pojedince, koji su optuženi da su povezani sa raketnim programom Irana. Sankcije se odnose na zabranu pristupa američkom bankarskom sistemu.