Svijet
0

Međunarodna agencija za atomsku energiju: Ne postoje dokazi da Iran razvija nuklearno oružje

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) obustavila istragu o iranskom nuklearnom istraživanju.

IAEA je prihvatila nacrt kojim se s dnevnog reda ove organizacije uklanjaju pitanja u vezi s iranskim nuklearnim aktivnostima koje vjerovatno sadrže i vojnu dimenziju.

Nacrt je na današnjem sastanku Upravnog odbora IAEA-a u Beču prihvaćen jednoglasno.

Iranski predstavnik u IAEA-i Reza Najafi je izjavio da je zatvorena istraga o Iranu, duga 12 godina.

"Ovo je historijski dan za nas. Danas je napravljen važan korak za rješenje problema koji je izazivao bespotrebne nesporazume između ove agencije i Irana dugi niz godina", rekao je Najafi.

Naglasio je da je ova odluka otvorila put prema ukidanju sankcija nametnutih Iranu.

Yukiya Amano, direktor IAEA-a, je izjavio da je prihvaćen nacrt, dodajući kako će biti nastavljen nadzor Irana u skladu sa nuklearnim sporazumom.

Naglasio je da je Međunarodna agencija za atomsku energiju utvrdila da ne postoje dokazi da Iran razvija nuklearno oružje.

"Naslijeđe nepovjerenja između Irana i međunarodne zajednice mora se prevazići", kazao je Amano.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopćila da nije pronašla "vjerodostojne pokazatelje aktivnosti u Iranu relevantne za razvoj nuklearnih eksplozivnih naprava nakon 2009. godine".

Time je zatvorena 12-godišnja istragu u vezi s iranskim nuklearnim programom.

IAEA je navela da je Iran provodio istraživanja vezana za nuklearno naoružavanje do 2003. godine, te u manjoj mjeri do 2009., ali nakon toga, dodaje se, ne postoje dokazi da je ta zemlja nastavila s takvim aktivnostima.

Istraga se morala formalno okončati kao dio sporazuma između Teherana i šest svjetskih sila, postignutog u julu ove godine. Šest velikih sila, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, potpisale su u julu Sporazum s Iranom.

Prema dogovoru, Iran se obavezao ograničiti svoje nuklearne kapacitete i dopustiti pojačanu međunarodnu kontrolu, dok se u zamjenu za to međunarodna zajednica obavezala da će ukinuti sankcije koje teško pogađaju ekonomiju te zemlje.

Velike sile optuživale su Teheran da želi izgraditi atomsku bombu, što je Iran uvijek negirao i isticao svoje pravo na korištenje nuklearne energije u civilne svrhe.