Svijet
2

Roditelji navodno ubijene američke taokinje IDIL-a: Nadamo se da je ipak živa

Klix.ba
Nadamo se da je ipak živa, kažu Kaylini roditelji (Foto: AFP)
Nema dokaza o njenoj pogibiji (Foto: AFP)
Roditelji američke taokinje IDIL-a, Kayle Jean Mueller, za koju militanti Islamske države tvrde da je ubijena u Jordnaskom napadu u Siriji, ipak se nadaju da je ona još uvijek živa.

Naime, roditelji uhvaćene Kayle tražili su od militanata da stupe u kontakt sa njima te da njihovu kćerku tretiraju kao gosta, piše BBC.

Govoreći o prijašnjem saopćenju Islamske države u kojem je navedena smrt djevojke, njeni roditelji kazali su kako su odlučili progovoriti u javnosti nakon što su vijesti o smrti njihove kćerke izašle u novinama.

"Ovo nas izluđuje, još uvijek se nadamo da je Kayla živa", kažu oni.

"Mi smo vam poslali privatnu poruku i nadali smo se da ćete nam na istu odgovoriti. Rekli ste nam da Kaylu tretirate kao gosta i tako da je njena sigurnost sada vaša odgovornost", poručili su očajni roditelji pripadnicima Islamske države.

Inače, Islamska država objavila je ranije uništenu zgradu u kojoj tvrde da je djevojka umrla ali ne i fotografije same djevojke. Tvrde da se sve dogodilo u jordanskom zračnom napadu na sirijsku Raqqu.

Međutim u Bijeloj kući tvrde kako još uvijek nemaju dokaza da je njihova državljanka ubijena.

Jordan smatra da su tvrdnje Islamske države u ovom slučaju samo propaganda.

Inače, dvadesetšestogodišnja Mueller je na Tursku i Sirijsku granicu došla 2012. godine kako bi radila sa izbjeglicama.

Ukoliko se njena smrt potvrdi, ona bi bila četvrti državljanin SAD-a koji je ubijen dok je bio u zatočeništvu IDIL-a. Novinari James Foley i Steven Sotloff, kao i Peter Kassig ubio je IDIL.

Glasnogovornik predsjednika Baracka Obame kazala je kako su SAD veoma zabrinute zbog izvještaja o smrti njihove državljanke ali i da nemaju dokaza kojima bi potvrdili kazivanja Islamske države.