Svijet
1

Obama: Još jedan dokaz barbarstva IDIL-a

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ako bude potvrđena autentičnost videosnimka na kome se vidi da je jordanski pilot živ spaljen, bit će to još jedan znak barbarstva militantne grupe "Islamska država", izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

"Ukoliko se dokaže autentičnost ovog snimka, bit će to novi dokaz okrutnosti i barbarstva ove organizacije", rekao je Obama i dodao da će to samo pojačati odlučnost koalicije koja se boriti protiv ove grupe u Siriji i Iraku.

Obama je pozvao na veću opreznost, jer ovu organizaciju ne interesuje ništa drugo do uništavanje i ubistva, prenosi AFP.

Prethodno je Bjela kuća izrazila solidarnost sa jordanskim narodom i saopštila da obavještajne službe provjeravaju autontičnosti videosnimka.

Na snimku, čija autentičnost još nije potvrđena, vidi se čovjek u narandžastoj odeći koji je zatvoren u kavezu i kako plamen zahvata njegovu odjeću, nakon čega se pretvara u buktinju.

Jordanski pilot Moath al-Kasasbeh zarobljen je u decembru kada je njegov avion oboren u Siriji.

Jordanska Vlada pregovarala je sa pripadnicima "Islamske države" o razmjeni zarobljenika.

"Islamska država" prijetila je ubistvom pilota, ako ne bude oslobođena Iračanka Sajida al-Rishavi, osuđena zbog učestvovanja u više terorističkih napada u Amanu 2005.

Video je objavljen na Twitter nalogu koji je poznat kao kanal za propagiranje ideja "Islamske države".