Svijet
7

Poginula zarobljenica IDIL-a Kayla Mueller

Klix.ba
Porodica Amerikanke Kayle Mueller, koju su zarobili pripadnici terorističke grupe IDIL, saopćila je danas da je dobila dokaz o njenoj smrti.

"Slomljenog srca želimo reći da smo dobili potvrdu o tome da je Kayla izgubila život. Ona je bila suosjećajna i posvećena humanitarka. Odlučila je čitav svoj mladi život posvetiti pomaganju ljudima kojima je potrebna sloboda, pravda i mir", saopćila je porodica ubijene Kayle.

U petak su pripadnici IDIL-a objavili da je Kayla, koja je zarobljena u sjevernoj Siriji 2013. godine, poginula u objektu u Raqqi, koji su granatirale jordanske zračne snage. Tada su kao dokaz ponudili samo fotografiju ruševine. Međutim, tokom vikenda su pripadnici IDIL-a poslali Kaylinoj porodici privatnu poruku, potvrdila je glasnogovornica Nacionalnog vijeća za sigurnost Bernadette Meehan.

"Nakon što su obavještajci potvrdili autentičnost informacije, bilo je jasno da je Kayla preminula", kazala je Meehanova.

U toj poruci nije navedeno kako je Kayla umrla.

Američki predsjednik Barack Obama uputio je riječi saučešća njenoj porodici, koja je objavila dio Kaylinog pisma iz prošle godine.

"Teško je bilo šta reći. Na sigurnom sam, nisam povrijeđena, zdrava sam i prema meni se ponašaju s poštovanjem i ljubaznošću", stoji u pismu.

Njena porodica je od IDIL-a u maju prošle godine dobila dokaz da je ona živa. Militanti su rekli a će je ubiti ako porodica ne plati 7 miliona dolara do 13. augusta 2014. godine. Šta se događalo nakon tog roka, nije poznato.