Svijet
40

Ko je bila pogubljena Sajida al-Rishawi i zašto je bila važna IDIL-u?

Klix.ba
Sajida al-Rishawi, koju je Jordan pogubio nakon što su pripadnici IDIL-a spalili živog pilota porijeklom iz te zemlje, ostat će upamćena kao žena koja se trebala raznijeti bombom, ali ju nije uspjela detonirati.

Al-Rishawi je trebala detonirati eksploziv 2005. godine u nizu smrtonosnih napada u jordanskim hotelima. Osuđena je na smrt u Jordanu, ali je njeno pogubljenje izvršeno danas nakon što su pripadnici IDIL-a spalili pilota Moatha al-Kasabeha.

IDIL je ranije zatražio njeno puštanje na slobodu, prijeteći da će ubiti dvoje talaca ako ta zemlja ne pristane na ovo.

Međutim, nikome nije bilo jasno ko je ova žena zapravo i zašto je toliko bitna IDIL-u. Često se govorilo da ima i drugih u zatvorima koji su strateški važniji za Islamsku državu.

Al-Rishawi su nazivali "zatvorenom sestrom". Prijetili su, a na kraju i pogubili, dvojicu Japanaca jer je Jordan nije oslobodio.

Ova teroristica u javnosti nije viđena devet godina.

U posljednjem televizijskom intervjuu koji je dala 2005. godine Al-Rishawi je bila veoma smirena i ispričala je kako je pokušala učestvovati u nizu terorističkih napada na jordanske hotele u kojima je poginulo 57 osoba.

"Moj suprug je detonirao bombu i ja sam pokušala detonirati svoju, ali nisam uspjela. Ljudi su počeli bježati i ja sam trčala s njima", rekla je ne pokazujući nikakve emocije.

U 2006. godini je osuđena na smrt, ali je iste godine Jordan stavio moratorij na izvršavanje smrtnih kazni.

Al-Rishawi je Iračanka koja je živjela u Ramadi, koristeći falsifikovane pasoše u Jordan je doputovala sa suprugom, koji ju je i učio kako baratati oružjem i eksplozivom.

U pomenutom intervjuu je kazala kako je njen suprug taj koji je sve planirao i organizirao.

Jordanske vlasti su tada saopćile da su za napade odgovorni pripadnici terorističke grupe Al-Kaida u Iraku, a koje je predvodio Jordanac Abu Musab al-Zarqawi. On je ubijen 2006. godine.

Vođa IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi je "učenik" Al-Zarqawija, rekao je penzionisani potpukovnik James Reese, bivši zapovjednik US Delta Forcea, za CNN.

"To je veza sa ovom ženom", rekao je Reese.