Svijet
0

Rim spreman za beatifikaciju pape Ivana Pavla II

SRNA
Desetine hiljada hodočasnika će prisustvovati beatifikaciji pokojnog pape Ivana Pavla II, koja će biti obavljena danas i sutra. Među njima je i časna sestra iz Francuske, Marie Simon-Pierre, koja tvrdi da je izliječena od Parkinsonove bolesti. Na beatifikaciji će prisustvovati i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Beatifikaciji će prisustvovati oko 90 šefova država i drugih zvaničnika. Očekuje se da će ovaj događaj privući najmanje pola miliona ljudi, kao i veliki broj hodočasnika iz Poljske u kojoj je rođen papa Ivan Pavao II.

Za ovu je priliku na trgu sv. Petra postavljen veliki ekran na kojem se prikazuje životna priča Ivana Pavla II, javlja BBC. Ispred oltara bazilike sv. Petra će biti izložen i njegov kovčeg, koji je u petak izvađen iz grobnice u Vatikanu. Nakon mise će biti premješten u drugi dio bazilike.

Mnogi su dovodili u pitanje prebrzu odluku o beatifikaciji Ivana Pavla II, jer se to događa samo šest godina nakon njegove smrti. No, to ne bi trebalo zasjeniti ceremoniju. Papa je predvodio katolike punih 26 godina. Beatifikacija vodi ka proglašenju osobe svetom.

Sestra Marie Simon-Pierre je rekla da se molila nakon smrti Pape da bude izliječena od Parkinsonove bolesti. Njeno izlječenje nema logično medicinsko objašnjenje. Sestra Marie je izliječena u noći između 2. i 3. juna 2005. godine.