Potrebno dokazati još jedno čudo
0

Kanonizacija pape Ivana Pavla II za nekoliko godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Ivan Pavao II, kojeg je njegov nasljednik papa Benedikt XVI u nedjelju beatificirao (proglasio blaženim), mogao bi biti proglašen svetim za nekoliko godina, rekao je drugi čovjek Vatikana kardinal Tarcisio Bertone u intervjuu za talijanski Rai Uno.

Na pitanje novinara o kanonizaciji pokojnog "poljskog pape", kardinal Bertone je odgovorio da će za to biti potrebno dokazati jedno čudo, naprimjer izlječenje, koje će sa naučnog stajališta ocijeniti neobjašnjivim ljekarska komisija, a o njemu će se izjasniti i teološka komisija te kardinali i biskupi - članovi Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih.

"Mislim da bi sigurno mogao biti kanoniziran za nekoliko godina", kazao je vatikanski državni tajnik koji je gostovao u emisiji Porta a Porta, prenosi AFP.

Sam proces beatifikacije Ivana Pavla II bio je brži u odnosu na druge beatifikacije. Prije šest godina na pogrebu pape koji je u 27-godišnjem pontifikatu modernizirao sliku Katoličke crkve, vjernici su riječima "Santo subito" uputili poziv da ga se odmah proglasi svecem.

Službeni postupak za proglašenje Ivana Pavla II blaženim otvoren je u Vatikanu u junu 2005, a vođen je uporedo u Krakowu i Rimu. Sadašnji papa Benedikt XVI nije čekao pet godina, koliko je potrebno za otvaranje postupka koji vodi prema beatifikaciji, a iznimka je učinjena zbog velikog ugleda koji je papa Wojtyla uživao još za života, u času smrti te nakon smrti.

U postupak za beatifikaciju Ivana Pavla II ušla je različita dokumentacija: svjedočanstva ljudi koji su izravno poznavali Ivana Pavla lI, ali i njegovi pisani, objavljeni i neobjavljeni materijali: spisi, dokumenti, poezija, kao i ono što je napisano o njemu, rekao je postulator kauze msgr. Slawomir Oder.

Od juna 2005. do aprila 2007. proveden je dijecezanski dio postupka u Rimskoj i drugim biskupijama, "provedena je istraga o životu, krepostima i glasu svetosti te čudesima", objasnio je Oder.

Postupak beatifikacije završio je u rekordnom roku, u januaru 2011, a presudno je bilo ozdravljenje francuske časne sestre Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a Katolička crkva smatra da je zagovorom Ivana Pavla II čudesno ozdravila. Ona je o tome svjedočila na molitvenom bdijenju u subotu navečer.