Nepodnošljiva situacija
0

Rim će nametnuti nova pravila za korištenje električnih romobila

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon znatnog pogoršanja sigurnosti u saobraćaju, vlasti Rima odlučile su da nametnu nova pravila za korištenje električnih romobila.

Tržište električnih romobila za izdavanje u posljednjih nekoliko godina je naglo poraslo. U italijanskoj prijestolnici postoji sedam kompanija koje izdaju 14.500 romobila.

Prema podacima asocijacije za zaštitu potrošača Codacons, u Italiji je u posljednje dvije godine poginulo 17 ljudi u nesrećama u kojima su učestvovali električni romobili.

Čelnik ove asocijacije Carlo Rienzi je prošli mjesec Rim nazvao "divljim zapadom u kojem se romobili voze tamo gdje se ne bi trebali voziti. Često se na njemu prekomjerenom brzinom voze i dvije osobe".

Agencija France-Presse (AFP), pozivajući se na policijski izvještaj, je objavila da se u prosjeku mjesečno dešava 15 nesreća.

Jedno od novih pravila jeste da samo građani, koji imaju ličnu kartu, mogu koristiti električne romobile. Tri kompanije moći će izdavati ovo prijevozno sredstvo. Ograničen je prostor na kojem se mogu parkirati, maksimalna brzina kretanja je 20 kilometara na sat, umjesto dosadašnjih 25, a na pješačkim stazama maksimalna brzina je šest kilometara na sat.

Očekuje se da će se nova pravila početi primjenjivati od početka sljedeće godine. Građani Rima se žale na one koji koriste ova vozila. Između ostalog, ukazuju da se parkiraju tako da se onemogućava kretanje osoba u invalidskim kolicima.

Američki turisti su prošli mjesec kažnjeni nakon što su romobilima pričinili štetu na Španskim stepenicama, znamenitosti iz 18. stoljeća, koja je procijenjena na 25.000 eura. Sa po 400 eura kažnjeni su 29-godišnjakinja i 28-godišnjak. Osim toga, zabranjeno im je da posjećuju Španske stepenice, piše list Guardian.