Hakiranje LA Timesa
0

Reutersov urednik optužen za pomaganje Anonymousima

Klix.ba
Okružni sud u Californiji optužio je Reutersovog web producenta Matthewa Keysa za navodnu urotu sa hakerskom grupom Anonymous u vezi sa ulaskom na stranicu LA Timesa i izmjenom njenog sadržaja.

Keys (26), zamjenik urednika društvenih medija u novinskoj agenciji, optužen je da je Anonymousima dostavio informacije za pristup serveru Tribune Company. Keys je bivši uposlenik TV stanice KTXL FOX 40, dijela Tribune company, koja je vlasnik i LA Timesa.

Novinari nisu mogli doći do Keysovog komentara, a Reutersova glasnogovornica navela je kako kompanija razmatra čitavu situaciju, ali da sve ukazuje da se ovo dešavalo više od godinu dana prije nego je Keys zaposlen.

Prema federalnoj optužnici, do koje je prvi došao The Huffington Post, Keys je putem chata davao informacije Anonymousima. Pod imenom AESCracked, Keys im je dao sve pristupne informacije i rekao im da "s**bu sve“, piše u optužnici.

Hakeri su upali u najmanje jednu priču Los Angeles Timesa i izmijenili je. U optužnici se navode i čitavi dijelovi dogovora između Keysa i člana Anonymousa zvanog "Sharpie“.

"Bio je pravi užitak urediti nešto na LA Timesu“, napisao je Sharpie.

Ukoliko bude osuđen, Keysa očekuje 10 godina zatvora, tri godine pod nadzorom i globa od 250 hiljada dolara za svaku tačku optužnice. Optužen je u tri tačke: za zavjeru i odavanje informacija kako bi se oštetili zaštićeni računari, odavanje informacija za nanošenje štete i pokušaj odavanja informacija za nanošenje štete.

Njegov rad sa Anonymousima već je ranije zabilježen. U junu 2012. godine identificiran je kao AESCracked u knjizi "We are Anonymous“. U martu 2011., tekst na Gawkeru spominje Keysa kao člana Anoymousa, a Sabu, član Anonymousa za kojeg se ispostavilo da je doušnik FBI-a, direktno optužuje Keysa za pomaganje ovoj hakerskoj grupi.

"Sebe identificiram kao novinara u interakciji sa vrhunskim hakerima iz Anonymousa i ni u jednom trenutku im nisam ponudio nikakav sporazum o povjerljivosti. Čak sam i pitao nekoliko njih kako bi se osjećali kada bi bili otkriveni. Bili su ravnodušni“, napisao je Keys na svom blogu, odgovarajući na Gawkerov tekst.