|

Kina negirala optužbe o hakerskom napadu na New York Times

Kina negirala optužbe o hakerskom napadu na New York Times
0
F
FENA
31.1.2013. u 13:36
0
komentara
0

dijeljenja
Kina negirala optužbe o hakerskom napadu na New York Times
Kina je negirala optužbe da su njeni hakeri upali u kompjuterski sistem New York Timesa, u cyber napadu koji su američke novine povezale s njihovim izvještavanjem o bogatstvu porodice kineskog premijera Wena Jiabaoa.
NWT piše da je postao žrtva hakera koji su vjerovatno povezani s kineskom vojskom.

Tokom protekla četiri mjeseca hakeri su upadali u kompjuterski sistem New York Timesa i ukrali kompjuterske lozinke novinarskog osoblja.

Njihovi upadi bili su posebno usmjereni na e-mailove šefa šangajskog dopisništva Davida Barboze, piše NWT.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei izjavio je u četvrtak da su "kineske vlasti već objavile odlučan odgovor na neosnovane optužbe New York Timesa".

Upitan da prokomentira optužbe protiv Kine o kompjuterskom špijuniranju i hakiranju, glasnogovornik je odgovorio da "tendeciozno navoditi i zaključivati bez ikakvih čvrstih dokaza da je Kina učestvovala u takvim hakerskim napadima potpuno nedgovorno".

- Kina je također žrtva hakerskih napada. Kineski zakoni jasno zabranjuju hakerske napade i nadamo se da će zainteresirane strane zauzeti odgovoran stav po ovom pitanju, kazao je Hong.

I kinesko ministarstvo odbrane u četvrtak je objavilo saopćenje u kojem ponavlja Hongove stavove i navodi da vojska "nikada nije podržavala takve hakerske napade".

"Cyber napadi su transnacionalne i anonimne prirode, i u takvim okolnostima optuživati kinesku vojsku da izvodi te napade na internetu bez neoborovih dokaza, neprofesionalno je i neosnovano", navodi se u saopćenju.

U Barbozinoj priči objavljenoj 25. oktobra navodi se da je Wenova porodica prikupila milijarde dolara kroz poslovne ugovore.

"Kineski hakeri, koristeći metode nekih konsultanata povezanih s kineskom vojskom u prošlosti, upali su na internetsku stranicu New York Timesa", pišu ove novine pozivajući se na brojne digitalne dokaze koje su prikupili njihovi eksperti za kompjutersku sigurnost.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.