Svijet
0

Republikanski predsjednički kandidati smatraju da demokrati ne shvataju ozbiljnost terorističke prijetnje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sinoć je u saveznoj državi New Hampshire održana televizijska predsjednička debata u kojoj je sudjelovalo deset političara iz Republikanske stranke koji se natječu za predsjedničku nominaciju, na izborima sljedeće godine.

Sudjelovali su mahom bivši ili sadašnji članovi zastupničkog doma i Senata te guverneri saveznih država. Tokom dvosatne rasprave bilo je govora o nizu tema, od Iraka i rata protiv terorizma pa do unutrašnjih pitanja poput imigracije i zdravstva.

U vezi s Irakom čuli su se različiti prijedlozi – većina u skladu s politikom administracije predsjednika Busha. No, jedan od manje poznatih kandidata, senator iz Kanzasa Sam Brownback predložio je da bi se u Iraku trebalo razmisliti o mogućnosti uspostavljanja federativnog okvira, za odvojen život svake od tri grupa – sunita, šiita i Kurda.

Senator John McCain iz Arizone pozvao je svoje sugrađane da budu strpljivi te da daju šansu sadašnjoj politici, jer je – kako je rekao - uspjeh u Iraku moguć. On je dodao da je svjestan da je američka javnost frustrirana iračkom situacijom no upozorio je da će teroristi – u slučaju američkog prijevremenog povlačenja – 'doći za nama, u Ameriku'.

U vezi s problemom reforme imigracijskog sustava – što je u Republikanskoj stranci kontroverzno pitanje – guverner Massachusettsa Mitt Romney kritizirao je administraciju predsjednika Busha zbog toga što se zalaže za novi zakon koji bi dopustio ilegalnim useljenicima, kojih je u Americi oko 12 milijuna, da ostanu u zemlji.

Prema anketi dnevnika Washington Post i televizijske mreže ABC, od deset republikanskih aspiranata za Bijelu kuću najpopularniji je bivši gradonačelnik New Yorka Rudi Giuliani, kojeg podržava oko 34 posto republikanskih glasača. Nakon njega slijedi senator John McCain s oko 20 posto.

Dnevnik Washington Post piše da je većina sudionika bila suglasna da se Iranu ne smije dopustiti da razvije nuklearno oružje, te da bi u svrhu postizanja tog cilja Washington morao biti spreman i na taktičko korištenje vlastitog nuklearnog naoružanja. Republikanci su također optužili svoje kolege iz Demokratske stranke da ignoriraju problem iranskog nuklearnog programa.

Što se tiče demokratskih ideja o međunarodnoj diplomatskoj inicijativi u tom smjeru, Rudy Giuliani - bivši gradonačelnik New Yorka i u ovom trenutku najpopularniji republikanac u Americi – izjavio je da 'Demokratska stranka razmišlja kao da smo još uvijek u devedesetima'.

Dnevnik New York Times također piše o čestim kritikama na račun demokrata, koji su u istoj dvorani u New Hampshireu, pred kamerama CNN-a, svoju debatu održali prije dva dana. Republikanski senator John McCain kritizirao je senatoricu Hillary Clinton koja je preksinoć izjavila da je 'Irak - Bushov rat'. 'Ja prije deset godina nisam govorio da je Bosna, odnosno Kosovo, rat Billa Clintona' – rekao je senator John McCain.

Rudy Giuliani kritizirao je demokrate jer – kako je rekao – ne shvaćaju pravu ozbiljnost rata protiv terorizma, kojeg je demokrat John Edwards nazvao 'praznim sloganom'. 'Demokrati se čak ne usude niti reći da nam je neprijatelj islamski radikalizam'- rekao je bivši gradonačelnik New Yorka.

Upitan da li možda razmišlja o kakvom korisnom projektu za sadašnjeg predsjednika Georgea Busha, ako postane njegov nasljednik, bivši guverner Wisconsina Tommy Thompson je odgovorio: 'Sigurno ga ne bih poslao u Ujedinjene narode'. Tommy Thompson je rekao da bi vjerojatno zamolio Georgea Busha da održi seriju javnih predavanja za američku mladež u kojoj bi govorio o temama poput osobnog poštenja i integriteta.