Održana u Miamiju
68

Republikanska debata u SAD-u: Zelenski nazvan komičarem, razgovarali i o Izraelu

V. K.
Republikanski kandidati za predsjednika SAD-a održali su u Miamiju treću debatu na kojoj su razgovarali o brojnim unutarpolitičkim, ali i vanjskopolitičkim temama.

Kako navode američki mediji, u debati je učestvovalo pet kandidata, a najveću pažnju "ukrali" su Ron DeSantis te republikanski kandidat Vivek Ramaswamy.

Naime, komentirajući situaciju u Ukrajini, Vivek Ramaswamy osvrnuo se na djelovanje ukrajinskog predsjednika.

"Ukrajina nije uzor demokratije. Ovo je zemlja koja je zabranila 11 opozicionih stranaka. Objedinio je sve medije u jednu medijsku firmu. To nije demokratski. Zaprijetio je da neće održati izbore ove godine osim ako SAD ne pošalje više novca. Slavili su nacistu u svojim redovima. Komičar u vojnim pantolama, čovjek po imenu Zelenski. To nije demokratski", poručio je kandidat.

Također, govorio je i o regijama koje je okupirala Rusija u Ukrajini.

"Regije Ukrajine koje je Rusija trenutno okupirala, Lugansk i Donjeck. To su regije ruskog govornog područja koje čak nisu dio Ukrajine još od 2014. godine", mišljenja je.

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo je i Izrael, a tu je "briljirao" Ron DeSantis.

"U trenucima napada 7. oktobra u Izraelu su se nalazili i građani Floride. Joe Biden ih je ostavio na cjedilu. Nisu mogli dobiti letove. Poslao sam avione u Izrael i vratio više od 700 ljudi kućama. Moglo je biti još talaca da nismo djelovali. Mi smo djelovali i spasili živote", rekao je DeSantis.