|

Republikanci namjeravaju opozvati Obamine zakone

Republikanci namjeravaju opozvati Obamine zakone
0
F
FENA
5.1.2011. u 17:57
1
komentara
0

dijeljenja
Republikanci namjeravaju opozvati Obamine zakone Barack Obama (Foto: SkyNews)
Republikanci, koji u srijedu preuzimaju vođenje Zastupničkog doma američkog Kongresa, planiraju u idućih 20 dana učiniti sve kako bi opozvali ključne zakone predsjednika Baracka Obame, prije početka rada Senata i Obamina govora o stanju nacije, najavljuje američki tisak.
Prvi potez predviđa se u petak kad u zastupničkom domu počinje postupak opoziva zakona o zdravstvu, ključnog unutarnjopolitičkog projekta Obamine vlade. Prijedlog zakonske mjere, na dvije stranice, nazvan je "Opoziv zakona o zdravstvu koji ubija zapošljavanje", a trebalo bi da bude prihvaćen iduće srijede.

Republikanci u novom 112. sazivu toga doma imaju 242 zastupnika, a demokrati 193. Budući da su demokrati na izborima u novembru zadržali većinu u Senatu s 53 mjesta, prema 47 republikanskih, spomenuta zakonska mjera nema izgleda da bude prihvaćena u Senatu, tako da je više riječ o političkoj deklaraciji namijenjenoj republikanskim biračima.

Osim reforme zdravstva, republikanci su obećali opozvati i zakon o reguliranju financijske industrije i više drugih zakona i propisa koji, po njihovim tvrdnjama, opterećuju poslovanje američkih tvrtki.

Također su najavili rezanje proračunskih rashoda za 100 milijarda dolara u ovoj godini, ali tek trebaju utvrditi na kojim će stavkama uštedjeti. Odlučna akcija republikanaca na početku rada Kongresa treba pokazati biračima kako ispunjavaju obećanje da će zaustaviti nekontroliran rast i potrošnju vlade.

No većina zakonskih prijedloga koje republikanska većina može prihvatiti u Zastupničkom domu simboličnog je značenja, jer demokrati i dalje kontroliraju dvije od triju ključnih institucija izvršne vlasti u predsjedničkom sustavu SAD-a, Bijelu kuću i Senat.

Međutim, republikanci mogu blokirati i kočiti Obaminu administraciju u odobravanju proračunskih rashoda za provedbu pojedinih zakona, što su i najavili da će činiti, pa se na tom području očekuju glavni sukobi, ali i dogovori dviju strana.

Republikanci su priznali da im je moć ograničena te najavili kako namjeravaju primorati Obamu na načelne dogovore. "Bit će to dvosmjerna ulica, a rezultati će se prosuđivati po tome jesu li stvorena radna mjesta i je li smanjena javna potrošnja, a deficit stavljen pod nadzor", izjavio je u utorak Eric Cantor, budući čelnik većine u Zastupničkom domu.

U američkom Senatu manjina ima pravo tražiti da se o zakonu odlučuje tropetinskom većinom od 60 glasova, što se u praksi često primjenjuje. To znači da će sadašnji omjer snaga u Kongresu prisiliti republikance i demokrate na dogovore, jer će za prihvaćanje svakoga demokratskog prijedloga trebati potpora najmanje sedam republikanskih senatora, a za prolaz republikanskog prijedloga potpora 13 demokrata u Senatu.

Uoči prvog zasjedanja 112. saziva Zastupničkog doma, u kojem je 96 novih zastupnika - 87 republikanaca i devet demokrata - svih 435 kongresmena trebalo bi prisustvovati misi u katoličkoj Crkvi sv. Petra na Capitol Hillu, prenijela je Hina.

Na svečanoj prvoj sjednici novi će, 61. predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, 61-godišnji John Boehner iz Ohaja, voditi davanje zakletve za nove zastupnike i održati prigodan govor, kao i njegova demokratska prethodnica Nancy Pelosi.

Kako su Boehnera u posljednjim javnim nastupima često znale shrvati emocije i obliti suze, američke TV mreže najavljuju da su danas moguće slične reakcije, jer republikanskog čelnika očekuju dirljivi trenuci govora u Kongresu, koji će u publici pratiti cijela njegova obitelj, uključujući 11 braće i sestara.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...