SAD
0

John Boehner novi predsjednik Predstavničkog doma Kongresa

FENA
John Boehner (Foto: AP)
John Boehner (Foto: AP)
Republikanski čelnik John Boehner izabran je u srijedu za predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, obećavši pritom da će novi 112. saziv doma s republikanskom većinom, biti "pošten, odgovoran i s više razumijevanja" s ciljem da "vladu vrati narodu".

U glasanju je Bohner dobio podršku svih republikanskih kongresnika, porazivši dosadašnju predsjednicu doma Nancy Pelosi sa 241 prema 173 glasa.

Za Pelosi nije glasalo 19 demokrata, većinom s umjerenog krila stranke.

"Nalazimo se u vremenima velikih izazova, gotovo svaki deseti Amerikanac je nezaposlen, troškovi zdravstvene zaštite i dalje rastu, zatečeni smo potrošnjom, a dug će uskoro premašiti veličinu nacionalne ekonomije. Od 112. saziva Kongresa će se tražiti marljivi rad i teške odluke", rekao je Boehner, 61-godišnji kongresnik iz Ohia, s 20-godišnjim stažom na Capitol Hillu.

"Više ne možemo biti neučinkoviti i ne činiti ništa, narod je glasovao protiv uobičajenog načina obavljanja poslova u Washingtonu i mi danas počinjemo provoditi njegova uputstva", rekao je Bohner, uz ovacije kongresnika.

Na galeriji Kongresa, svečano zasjedanje i polaganje prisege zastupnika, pratili su članovi njihovih porodica, uključujući i 11 Bohnerovih braće i sestara.

Boehner je u govoru najavio transparentinji postupak donošenja zakona, smanjenje kongresnih odbora i napore na smanjivanju javnih rashoda, uključujući i budžet samog Kongresa, za šta je također pozdravljen ovacijama.

Pelosi je u oproštajnom govoru istakla dostignuća demokratske većine u Predstavničkom domu u protekle dvije godine, posebno zakone o reformi zdravstva, reformi finansijske regulative i o sigurnosti hrane.

Republikanci su najavili da će opozvati zakon o reformi zdravstva i niz drugih propisa, te da će insistirati na smanjenju budžetskih rashoda u ovoj godini za 100 milijardi dolara.

Demokrati su već kritikovali glasanja o opozivu zakona o reformi zdravstva, najavljeno za iduću sedmicu, jer republikanci ne dopuštaju raspravu i podnošenje amandmana na svoj prijedlog.

Riječ je o prijedlogu koji ima simbolično značenje, kao politička deklaracija namijenjena republikanskim biračima, jer nema izgleda da bude prihvaćen u Senatu, gdje su demokrati u novom sazivu zadržali većinu.

Senat se također sastao u srijedu, a potpredsjednik SAD-a Joe Biden je u svojoj ulozi predsjedavajućeg doma predvodio polaganje zakletve 36 novoizabranih senatora.

Republikanci sada imaju 47 mjesta u Senatu, pet više nego u prethodnom sazivu, a demokrati 51 mjesto uz dva neovisna senatora koji pripadaju demokratskom klubu zastupnika.

Podjela vlasti u Kongresu, s republikanskom većinom u Predstavničkom domu i demokratskom većinom u Senatu, uz demokratskog predsjednika Baracka Obamu u Bijeloj kući, obećava brojne stranačke bitke u parlamentu i izvan njega, posebno oko odobravanja budžetske potrošnje, ali i kompromise nužne za funkcioniranje savezne vlade jer u suprotnom može doći do njene blokade.