Zabrinutost za sigurnost u Japanu
0

Reaktor Ohi se gasi nakon tehničkog problema

Sarajevo-x.com
Foto: EPA
Foto: EPA
Japanski nuklearni reaktor Ohi se gasi nakon što je došlo do iznenadnih problema. Pritisak u sigurnosnom rezervoaru je opao iz nepoznatog razloga. Iako se vraća u normalno stanje, reaktor će biti ugašen zbog sigurnosnih razloga. javlja CNN.

Usljed tehničkog problema s reaktorom Ohi, do ispuštanja radioaktivnog materijala srećom nije došlo. Ovaj problem je samo jedan u nizu koji se dogodio nakon razornog zemljotresa i cunamija u martu. Zabrinutost javnosti i dalje raste jer se kriza u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi nastavlja. Ova elektrana i dalje ispušta radioaktivni materijal.

Pritisak u rezervoarima koji sadrže bornu kiselinu, a koja se koristi za usporavanje nuklearne fizije u hitnim slučajevima, pao je u petak u reaktoru Ohi 1. Nivo pritiska se polako vraćao u normalu, ali će reaktor u toku dana ipak biti u potpunosti ugašen. Ovaj reaktor se nalazi 350 km zapadno od Tokija, a njegov kapacitet iznosi 1,18 kW.

Zatvaranjem reaktora Ohi, u Japanu će ostati aktivno samo 18 od 54 reaktora. Kompanija Kansai Electric Power, koja upravlja reaktorom Ohi, još uvijek nije izdala saopćenje o tome kada će doći do ponovnog uspostavljanja rada reaktora.