Afrička unija
0

Razmatrat će se formiranje "države za Haićane"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zemlje članice Afričke unije (AU) dogovorile su se danas da tokom trodnevnog samita ove organizacije u Adis Abebi razmotre prijedlog Senegala da se za ljude koji su zbog razornog potresa na Haitiju ostali bez svojih domova stvori država na teritoriji Afrike.

Na ovu ideju prvi je došao senegalski predsjednik Abdoulaye Wade koji je rekao da Haićani, budući da su potomci afričkih robova, imaju pravo da novi život počnu na ovom kontinentu, javio je Reuters.

Prijedlog predsjednika Wadea obuhvata i masovni program usvajanja siročadi sa Haitija, gdje je u razornom potresu koji je ovu zemlju pogodio 12. januara poginulo oko 200.000 ljudi, a skoro milion ostalo bez krova nad glavom.

"Na osnovu osjećaja dužnosti, sjećanja i solidarnosti možemo dalje da radimo na prijedlogu senegalskog predsjednika Abdoulaye Wadea da u Africi budu stvoreni uvjeti za Haićane koji žele da se vrate poslije katastrofe", izjavio je predsjednik Komisije AU Jean Ping u prijestolnici Etiopije.

Ping je, također, rekao da je ova organizacija u Afričkoj razvojnoj banci otvorila poseban račun za Haiti.

"Mi smo sa tom zemljom povezani", istakao je Ping, podsjetivši da je Haiti, nekada francuska kolonija, 1804. stvoren kao prva republika u kojoj su na vlasti bili ljudi afričkog porekla, što je jedan od odlučujućih trenutaka u borbi crnaca za slobodu.

Ideja o stvaranju nove države podsjeća na osnivanje Liberije, zemlje na zapadnoj obali Afrike, koju su u prvoj polovini 19. vijeka formirali oslobođeni robovi iz Sjedinjenih Američkim Državama, podsjetila je britanska novinska agencija.