Svijet
0

Ratovi koštaju Afriku oko 18 milijardi dolara

FENA
Oko 18 milijardi dolara koštalo je Afriku skoro 25 ratova u posljednjim decenijama, navodi se u novom izvještaju, cijena za koju neku analitičari tvrde da bi mogla pomoći u rješavanju krize s AIDS-om i stvoriti snažnije ekonomije u najsiromašnijoj regiji svijeta. Da rat ugrožava ekonomiju nije novost, ali tek nekolicina je pokušala da procjeni stvarnu cijenu ratova širom Afrike.

"Afrika ne može sebi priuštiti da izgubi toliki novac", napisala je liberijska predsjednica Ellen Johnson Seleaf u izvještaju britanskoj humanitarnoj organizaciji Oxfam i još dvije grupe koje traže strožiju kontrolu malokalibarskog oružja, Safeworld i International Action Network on Small Arms (Međunarodna mreža akcije protiv malokalibarskog oružja, javio je AP.

"Ta suma je zapanjujuća: cijena koju Afrika plaća mogla bi pokriti troškove borbe protiv krize HIV-a i AIDS-a u Africi, ili pružiti bolje obrazovanje, vodosnabdijevanje te spriječavanje i liječenje tuberkuloze i malarije. Doslovno hiljade bolnica, škola i cesti mogle bi se izgraditi tim novcem", piše Serleaf.

U poređenju s mirnim zemljama, ratom razorene afričke zemlje imaju "50 posto veću smrtnost djece, 15 posto više pothranjenih ljudi, očekivana životna dob smanjena je za pet godina, 20 posto više nepismenih među odraslima, 2,5 puta manje doktora po pacijentu i 12,4 posto manje hrane po osobi", navodi se u izvještaju.

U prosjeku, ekonomije afričkih zemalja pogođenih oružanim sukobom suzile su se za 15 posto, a posljedice su generalno gore što rat duže traje, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je zasnovao svoje brojke o posljedicama rata na ekonomski rast procjenjujući kakav bi rast mogao biti u zemljama da ih nisu pogodili sukobi. Tokom rata u Gvineji Bisao 1989-99. godine, naprimjer, projicirani ekonomski rast bio je pet posto, ali je ekonomija opala za 10 posto, navodi se u izvještaju.

"Ova metodologija skoro sigurno daje potcijenjene brojke", navode grupe u zajedničkom saopćenju.

"Ona ne uključuje ekonomski uticaj na susjedne zemlje, koje bi mogle patiti od političke nesigurnosti ili iznenadnog priliva izbjeglica. Studija pokriva period trenutnih borbi, ali neki troškovi rata, kao što su povećana vojna ulaganja i loša ekonomija, nastavljaju se dugo nakon prekida borbi", navodi se u izvještaju.

Izvještaj je odredio 23 afričke zemlje koje su imale ratove između 1990 i 2005., procjenjujući troškove sukoba na oko 300 milijardi dolara.

"To je golemo rasipanje resursa, otprilike ista brojka kao i ukupna međunarodna pomoć Africi od velikih donatora tokom istog perioda", navodi se u izvještaju.

Izvještaj ne uključuje Somaliju, koja je u stanju anarhije od rata kada je diktatura zbačena u 1991., ali za koju nema dostupnih statistika.

Grupa je okrivila dostupnost malokalibarskog oružja za podgrijavanje sukoba u Africi. Ona je saopćila da su većina oružja koje se koristi u afričkim ratovima - uglavnom automatske puške kalašnjikov - uvezene izvan Afrike.