Potpuna invazija
1.4k

Počeo rat u Ukrajini, Rusija napala sa svih strana

Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin je jutros najavio posebnu vojnu operaciju nakon čega su se začule eksplozije u blizini ukrajinskih gradova. Stanovnici su uplašeni, no Rusi poručuju da gađaju vojne mete. Pratite tekstualni prijenos uživo na Klix.ba.
Šta do sada znamo
  • U televizijskom obraćanju sinoć Putin je najavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

  • Raketni udari i eksplozije prijavljene su jutros od 4:45 sati u više ukrajinskih gradova, uključujući Harkov i Kijev.

  • Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje, a ministar vanjskih poslova poručio da je Rusija započela veliki rat.

  • Joe Biden osudio napad i istakao da je Rusija odgovorna za krvoproliće, najavio je nove sankcije i pomoć ostalih saveznika SAD-a.

  • Rijeke ljudi primijetne su na kijevskim glavnim saobraćajnicama s obzirom na to da masovno bježe iz grada, a dio njih krije se u skloništima.

  • Najmanje 40 Ukrajinaca je do sada poginulo u ruskom bombardovanju ukrajinskih snaga. Iz te države navode da su i oni ubili 50 ruskih vojnika.

  • SAD, EU i Velika Britanija pripremaju najveće pakete sankcija za Rusiju ikada.

12.07 - TASS izvještava da su dva ruska civilna teretna broda pogođena u Azovskom moru usljed ukrajinskog raketnog napada.

11:59 BBC-ev novinar iz Kijeva izvještava da je ukrajinski zvaničnik izjavio kako se ruski tenkovi već nalaze u Harkovu.

11:52 U posljednjih sat vremena borbe su, čini se intenzivirane.

Ruski brod je ušao u ukrajinske teritorijalne vode na ostrvu Zmyny, a što je prva primijećena morska aktivnost Rusije od jutros.

U Kijevu se čula još jedna jaka eksplozija, a izveden je i raketni napad na Hostomel koji se nalazi u Kijevskoj regiji. Navodi se da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uspjela oboriti 3 ruska helikoptera u blizini aerodroma Hostomel.

Napad na Hostomel u Kijevskoj regiji
Napad na Hostomel u Kijevskoj regiji

U gradu Nova Kahovka na sjeveru Ukrajine ruska avijacija je pokrenula raketni napad, a u blizini grada se nalaze ruske trupe s tenkovima.

11:39 Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine izvještava da su od 10:30 sati Mariupol i Schastia pod potpunom kontrolom ukrajinske vojske. Za sada se ne zna tačan broj mrtvih i ranjenih ukrajinskih vojnika, piše Hromadske.

11:06 Trenutno su u sukobi u toku u blizini Harkova, drugog po veličini gradu u Ukrajini koji se nalazi na sjeveroistoku države.

Borbe se vode na putevima oko grada, ukrajinska vojska pokušava odbiti ruske napade, a na snimcima koji su objavljeni vidi se uništavanje oklopnih vozila jedne od strana borbe.

Rusi su bombardovali stambeni objekat u blizini Harkova, a mnogi civili su povrijeđeni.
Jutros su se eksplozije i projektili čuli i u blizini ovog grada. Harkov je očigledno napadnut među prvima i to prije zore. Prije otprilike tri sata su primijećeni prvi ruski tenkovi na putevima u blizini grada.

10:41 Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski se ponovo obratio stanovništvu kako bi ih kratko obavijestio o trenutnoj situaciji, ali i kako bi im dao uputstva usljed invazije Rusije na gradove u Ukrajini.

On je pozvao u rat sve one koji imaju neko borbeno iskustvo te je rekao da će izdati oružje svakome ko ga želi, a ostalo stanovništvo je pozvao da daju krv. Naveo je da su ukrajinske snage pretrpjele određene žrtve, kao i to da im je potrebno mnogo krvi za povrijeđene.

10:33 Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija se žele vojno konsultovati zbog najnovijih dešavanja u Ukrajini. One su zatražile od NATO-a da se razgovara zbog toga što, kako navode, ruska invazija predstavlja prijetnju cijelom kontinentu.

Iako ruska agresija nije usmjerena ni na jednu državu članicu NATO-a, estonska premijerka Kaja Kallas kaže da "postoji prijetnja za cijeli svijet i za sve zemlje NATO-a" te da treba razgovarati o odbrani Alijanse.

10:25 Vijeće sigurnosti UN-a vanredno zasjeda zbog napada Rusije na Ukrajinu, nakon čega se očekuje da će Zapad izaći s konkretnom reakcijom na invaziju.

Tokom zasjedanja došlo je i do žustre rasprave između ukrajinskog ambasadora i njegovog ruskog kolege.

10:18 Ukrajinske granične trupe navode da Rusi napadaju avionima i vojnom opremom koja nema nikakvu identifikaciju.

U 9:40 sati je iz Bjelorusije helikopter bez identifikacijskih oznaka pucao u blizini kontrolnog punkta Slavutych, kod Chernihiva. Sumnja se da je riječ o napadu bjeloruskih vojnika, međutim njihovo učešće u napadu nije potvrđeno.

Ranije je primijećeno da tenkovi prelaze ukrajinsku granicu iz Bjelorusije stoga je njihova pomoć ruskim vojnicima očigledna.

Izjava ukrajinske granične službe
Izjava ukrajinske granične službe

9:54 Ukrajinske oružane snage tvrde da je 50 ruskih vojnika ubijeno na području Shachastia, a da su četiri tenka uništena, odnosno spaljena na obilaznici u Harkovu".

Također navode da su oborili još jedan ruski avion u blizini Kramatorska, a ranije su javili kako su oborili pet ruskih aviona i jedan helikopter.

Ni ove zvanične informacije, kao ni ruske zvanične informacije o tome da ukrajinci ne pružaju otpor i da su savladani, ne mogu biti nezavisno provjerene u ovom trenutku.

9:22 Objavljena je ažurirana mapa ruskih napada na Ukrajinu. Riječ je o mapi sa sukobima koji su se dogodili do 8:45 sati po lokalnom vremenu.

Na mapi se vidi da su i nazapadniji dijelovi Ukrajine na udaru iako se ranije pretpostavljalo da će Rusi napasti samo istočni dio države. Rusima sa sjevera pomažu Bjelorusi, a Ukrajinci trpe udare i sa Krima.

Mapa ruskih napada do 8:45 sati jutros
Mapa ruskih napada do 8:45 sati jutros

9:16 Evropska unija za danas je najavila masivne i planske sankcije Rusiji. To je potvrdila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ona je ruskog predsjednika Vladimira Putina optužila da je "vratio rat u Evropu".

"Neviđeni i koordinirani" paket sankcija najavljen je i iz Velike Britanije. Ministar vanjskih poslova James Cleverly je rekao da su sankcije već na snazi, ali da će detalji biti objavljeni tokom dana. Poručio je da su to "najteže sankcije koje Rusija ikada vidjela".

9:00 Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je da je osam osoba poginulo u bombardovanju.

Jedna osoba je poginula u gradu Mariupolju, šest njih je stradalo u napadu na vojnu jedinicu u Podilsku, izvan Odese, a jedan pogranični vojnik je stradao u selu Preobrazhenka. Ranjeno je sedam osoba, dok je nestalo njih 19.

8:49 Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da je "protivzračna odbrana ukrajinskih oružanih snaga potisnuta". Dodaju da ukrajinske snage nisu pružile otpor ruskim jedinicama.

Ove informacije nije bilo moguće nezavisno provjeriti, a ukrajinske snage su ranije kazale da se oni bore što negira izjavu Rusa da Ukrajinci nisu pružili otpor.

"Naše snage se suprotstavljaju ruskoj ofanzivi dostojanstveno i nanose gubitke moskovskim trupama. Situacija je kontrolisana. Ruske trupe trpe gubitke", rekli su iz ukrajinskog Ministarstva odbrane ranije.

8:34 Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je proglasio vanredno stanje u zemlji zbog ruske invazije, a videosnimkom se na društvenim mrežama oglasio i poslao poruku stanovnicima.

U snimku on daje kratki pregled dešavanja od jutros navodeći da je "Putin pokrenuo vojne operacije u Donbasu, da cilja vojnu infrastrukturu i granične policajce te da su se eksplozije čule u blizini mnogih gradova.


On je kazao da će snimcima na Facebooku pokušati konstantno informisati građane o razvoju situacije, zamolio ih je da ne izlaze iz kuće i da vjeruju u ukrajinsku vojsku koja radi na odbijanju napada.

8:22 Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je jedan vojnik poginuo usljed napada iz raketnih bacača sa teritorije Krima, te su naveli da ima još žrtava.

"Druge žrtve se identifikuju", rekli su oni.

Riječ je o sukobima u Hersonskoj oblasti, u blizini sela Preobraženka.

8:04 Veliki dio stanovnika Kijeva od jutros napušta grad, dok se drugi dio skriva u označenim skloništima i podrumima.

Na izlazu iz grada bilježe se velike gužve na putevima, a ispred bankomata stvaraju se veliki redovi s obzirom na to da svi u ovom trenutku žele imati sa sobom gotovinu.

7:51 Rusija i Ukrajina zatvorile su dio zračnog prostora za civilno zrakoplovstvo, saopćili su regulatori aviosaobraćaja dviju zemalja.

Zrakoplovna zona u Rostovu bit će zatvorena do 2. marta, a ukrajinske vlasti saopštile su da je zatvoren zračni prostor za civilne avione te da će izvijestiti o drugačijem ukoliko dođe do promjene i prestanka opasnosti.

Avioni zaobilaze područje Ukrajine
Avioni zaobilaze područje Ukrajine

7:41 CNN uživo prenosi snimke tenkova i drugih oklopnih vozila kako ulaze u Ukrajinu preko graničnog prijelaza s Bjelorusijom. Riječ je o prijelazu Senkivk, a vozila su snimljenja jutros oko 7:00 sati po lokalnom vremenu.

Slične videosnimke prelaska vozila dijele i korisnici društvenih mreža.
Nije jasno da li je riječ samo u ruskim snagama koje ulaze preko bjeloruske granice ili su s njima i bjeloruski vojnici.

Ruski tenkovi snimljeni su i kako ulaze s Krima.

[TWITTER]1496738108800331777[/TWITTER]

7:33 Nakon što je Rusija napala Ukrajinu jutros telefonom su razgovarali predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

On je napad okarakterisao kao "ničim izazvan" i "neopravdan", a najavio je da će SAD i saveznici uvesti nove oštre sankcije Rusiji.

7:11 Novinska agencija Reuters objavila je da je ukrajinska vojska srušila pet ruskih aviona i jedan helikopter u regiji Lugansk.

Ukrajina inače sve vrijeme uzvraća vatru, naveli su to iz granične službe.

"Ukrajinske oružane snage zajedno s nacionalnom gardom pucaju na neprijatelja ovisno o situaciji na granici", rekli su oni.

7:08 U Harkovu je gradonačelnik drugog po veličini grada u Ukrajini pozvao građane da ne izlaze iz kuća jer se širom zemlje bilježe eksplozije i detonacije.

7:02 Dio Luganska koji je pod kontrolom Ukrajine je najavio opću evakuaciju u četvrtak ujutru zbog ruskog napada.

"Preporučujemo stanovnicima regije Lugansk da odmah napuste regiju", rekao je čelnik Luganske regionalne državne uprave Serhiy Haiday.

"Vlasnici vozila trebali bi se sami kretati u smjeru rijeke Dnjepar", instrukcija je.

Organizira se evakuacija vozom za one koji ne mogu samostalno otići, dodao je, usmjeravajući ljude na željezničke stanice Lysychansk, Rubizhne i Svatovo.

6:53 Ukrajinska državna granična služba je objavila da je napadnuta jutros i to preko više granica. Oni navode da su ih napali Rusi uz pomoć Bjelorusije s područja te države, kao i sa svoje teritorije te s Krima.

Dodaje se kako se napadi izvode u regijama Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv i Žitomir, što su područja na istočnoj i sjevernoj granici Ukrajine.

Eksplozije u jednom od ukrajinskih gradova (Foto: Twitter / @defencegreece_m)
Eksplozije u jednom od ukrajinskih gradova (Foto: Twitter / @defencegreece_m)

6:48 Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom u četvrtak, javila je to bjeloruska državna novinska agencija Belta.

"Danas oko 5 sati ujutro održan je telefonski razgovor predsjednika Bjelorusije i Rusije tokom kojeg je Vladimir Putin informirao bjeloruskog kolegu o situaciji na granici s Ukrajinom i u Donbasu", saopćeno je.

CNN je inače svjedočio, putem videoprijenosa uživo, da vojnici na vrhu kolone vojnih vozila ulaze u Ukrajinu s graničnog prijelaza s Bjelorusijom.

6:35 Sirene za zračni napad su se oglasile i u Kijevu, a Ukrajinci objavljuju izvještaje o eksplozijama i napadima na borbene avione koji se nalaze u luci izvan grada.

Eksplozija u blizini Kijeva
Eksplozija u blizini Kijeva

Novinari CNN-a navode da su čuli eksplozije s istoka, u smjeru međunarodnog gradskog aerodroma. O istom izvještavaju i korisnici društvenih mreža.

Mjesta na kojima su se čule eksplozije jutros
Mjesta na kojima su se čule eksplozije jutros

Ruske snage su u četvrtak ispalile nekoliko projektila na ukrajinske gradove i iskrcale su vojnike na njenu južnu obalu nakon što je Vladimir Putin odobrio, kako je to nazvao, "posebnu vojnu operaciju".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je potvrdio izvještaje o ratnim napadima u zemlji. On je rekao da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu i granične straže.

On je jutros pozvao svoje Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu da proglasi vanredno stanje u zemlji. Očekuje se da će Vijeće održati hitnu sjednicu na kojoj će o tome biti odlučeno.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova negira izvještaje koji govore da napadaju gradove te ističu da je riječ o "gađanju bojne infrastrukture, protivzračne odbrane i zračnih snaga s visokopreciznim oružjem".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je jutros tvitao da je "Putin upravo započeo invaziju na Ukrajinu punog razmjera. Mirni ukrajinski gradovi su pod opsadom".

Poručio je i da svijet mora zaustaviti Putina.