Akcije protiv kriminalaca
0

FOTO+VIDEO / Rat na ulicama Rio de Janeira, najmanje 14 mrtvih

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
U sukobima policije sa dilerima droge i gangsterima iz favela u Rio de Janeiru najmanje 14 osoba je poginulo, a među njima je i 14-godišnja djevojčica upucana u grudi dok je surfala internetom.

Ubistva su se dogodila u toku velikih policijskih akcija u sirotinjskim kvartovima, koje traju od utorka.

Uhapšeno je oko 150 osoba, a u akcijama je angažovano 17.500 policajaca. Jedan policajac je povrijeđen, a za oko 17.000 djece prekinuta je nastava u školama.

"Mi nismo započeli ovaj rat", izjavio je glasnogovornik policije Rija, Lima Castro. "Bili smo isprovocirani."

Akcije kojima se nastoji zaustaviti rad dilera i gangstera provodi se u najmanje 20 favela, gdje su spaljeni autobusi i vozila te isplanirano postavljanje bombi domaće proizvodnje na različitim lokacijama, javljaju agencije.

Napade su podstakli članovi najstarije i najmoćnije grupe dilera Crveni komandosi kao odgovor na pokušaje uspostavljanja reda i mira u favelama.

U srijedu je policija upala u Complexo da Penha, za koji se vjeruje da je dom nekima od vodećih članova Crvenih komandosa.

Snimci koje je tamošnji TV kanal napravio iz helikoptera prikazuju pripadnike bande naoružane do zuba i okupljene na ulazu u favelu. Jedan policajac rekao je novinaru Guardiana da se očekuju novi napadi i novi neredi.