Brazil
0

Desetoro mrtvih u nasilju

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U sukobima pripadnika brazilskih snaga bezbjednosti i članova bandi koje krijumčare dorgu danas je u Rio de Janeirou poginulo deset kriminalaca.

Novi talas nasilja dovodi u pitanje sposobnost gradskih vlasti da situaciju dovedu pod kontrolu uoči dva najveća sportska događaja, Svjetskog fudbalskog prvenstva 2014. godine i Olimpijskih igara dvije godine kasnije.

    Policija je uhapsila 11 osoba i zaplijenila oružje i municiju u akcijama u dvadesetak sirotinjskih naselja u kojima je bilo angažovano nekoliko stotina pripadnika snaga reda.

    Članovi bandi iskalili su bijes na civilnim metama, pa su zapalili najmanje 18 vozila, uključujući nekoliko autobusa gradskog saobraćajnog preduzeća, a takođe su pucali na loklanu policijsku stanicu.

    	Serija sukoba izazvala je paniku u gradu u kojem su se, prema tvrdnjama vlasti, dvije uticajne bande udružile da bi poništile rezultate programa pacifikacije favela, gusto naseljenih siromašnih kvartova koji su pod kontrolom kriminalaca.

    	"Učinićemo sve što je potrebno da bi bili savladani oni koji žive kriminalnim načinom života", saopštio je predsjednik Luis Ignacio Lula da Silva.

    	Guverner Rio de Janeiroa dobio je na raspolaganje 1.200 vojnih specijalaca zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u gradu.