Nakon sedam dana borbe
0

Policija spremna za završni udarac dilerima u Riju

Sarajevo-x.com
Stotine policajaca i vojnika su uz pucnjavu izvršili invaziju na dio Rio de Janeira koji je već dugo bio u posjedu trgovaca drogom. Elitne policijske jedinice ušle su u favelu Alemao u nedjelju uz podršku helikoptera, piše "Daily Mail".

Finalni okršaj je uslijedio u ovoj faveli nakon sedmodnevne borbe u kojoj je poginulo najmanje 35 ljudi, uglavnom osumnjičenih dilera, te zapaljeno više od 100 automobila i autobusa. Još u četvrtak policija je preuzela kontrolu nad favelom Vila Cruzeiro, koja se smatrala gotovo neosvojivom.

Više od 200 naoružanih članova bande pobjeglo je tad do obližnjeg Alemaa u kojem živi najmanje 85.000 ljudi. Policija i vojnici držali su položaje izvan Alemaa, a mnogi stanovnici ove četvrti su jučer trčali ulicama noseći stvari iz kuća i bježeći od rata koji se spremao u nedjelju. Glasnogovornik policije Henrique Lima Castro izjavio je kako je rok za predaju članova bandi zalazak sunca.

"Želimo izbjeći krvoproliće, ali ako nas zovu u rat, mi ćemo odgovoriti svom silom", rekao je on.

No, policijski zapovjednik Waldir Pires, ističe kako ne očekuje otpor. Još uvijek se ne zna koliko članova bande se predalo policiji, iako se jučer popodne predalo njih 16, među kojima i desna ruka vođe dilera iz Alemaa. Dva muškarca koja su pokušala pobjeći su ubijena, a uhapšeno je šest supruga i djevojaka bandita.

Ova vojno-policijska operacija je napor za sigurniji Rio pred Svjetski nogometni kup 2014. i Olimpijske igre 2016. kojima je Brazil domaćin. Guverner Rija, Sergio Cabral, obećao je razbiti narko-bande koje su vladale desetinama favela u gradu od šest miliona ljudi, te je istakako kako se sad dešava glavni dio te borbe.

U Vili Cruzeiro mir se nakon "uragana" vratio, a očekuje se da tokom noći policija potpuno preuzme kontrolu nad Alemaom. Stanovnici su pozdravili akcije policije, te se nadaju kako će policijske snage zadržati stvari u svojim rukama, te uspostaviti sistem u kojem će se poštivati zakoni.