Provokativni testovi
12

Rast tenzija na Korejskom poluostrvu: Sjeverna Koreja ispalila nekoliko krstarećih projektila

L. S.
Gledaoci prate vijesti o lansiranju projektila Sjeverne Koreje na TV stanici u Seulu (Foto: EPA-EFE)
Gledaoci prate vijesti o lansiranju projektila Sjeverne Koreje na TV stanici u Seulu (Foto: EPA-EFE)
Vojska Južne Koreje saopćila je da je Sjeverna Koreja u nedjelju ujutro ispalila nekoliko krstarećih projektila, što je ocijenjeno kao još jedna u nizu provokacija oružjem.

Sjeverna Koreja je ispalila više krstarećih projektila na svoju istočnu obalu, saopštila je vojska Seula, što je posljednji u nizu testova oružja koji su podigli tenzije s Južnom Korejom, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.

Lansiranje dolazi skoro nedelju dana nakon što je Pjongjang ispalio više krstarećih projektila prema Žutom moru. Sjeverna Koreja je tada saopćila da je to prvi test nove generacije strateških krstarećih projektila pod nazivom "Pulhwasal-3-31".

U nedjelju je Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje (JCS) rekao da su otkrili projektile iznad voda u blizini sjevernokorejske luke Sinpo, gdje Sjeverna Koreja ima veliko vojno brodogradilište koje gradi ključna pomorska plovila, uključujući podmornice za ispaljivanje projektila.

Lansiranje rakete, koje se dogodilo u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, analizirale su južnokorejske i američke obavještajne službe, saopštio je JCS, ne navodeći detalje.

"Dok jačamo nadzor i budnost, naša vojska blisko sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i prati dodatne znakove i aktivnosti iz Sjeverne Koreje", navodi se u saopćenju.

Napominjemo, tenzije na Korejskom poluotoku su porasle u posljednjih nekoliko mjeseci dok sjevernokorejski lider Kim Jong Un nastavlja pojačavati svoj program razvoja naoružanja i provokativno prijeti nuklearnim sukobom sa SAD-om i njihovim regionalnim saveznicima.

Veze između dvije Koreje su narušene, a posljednjih mjeseci obje strane su ukinule sporazume o smanjenju napetosti, pojačale sigurnost granica i izvele vježbe gađanja duž granice.

Kao odgovor na akcije Pjongjanga, SAD, Južna Koreja i Japan proširuju svoje kombinovane vojne vježbe, koje Kim smatra probom invazije.