Svijet
0

Raspala se većinska koalicija u skupštini Ukrajine

FENA
Viktor Janukovič (Foto: Reuters)
Viktor Janukovič (Foto: Reuters)
Predsjednik Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine, Vladimir Litvin, proglasio je u utorak raspad većinske koalicije u skupštini, koju čini njegov politički blok, Blok Julije Timošenko (BJT) i blok Naša Ukrajina-Narodna samoodbrana (NU-NS).

"U parlamentu do sada nema potpisa 226 deputata koji potvrđuju postojanje trojne koalicije. To mi daje osnovu za ovu izjavu", rekao je Litvin poslije susreta s liderima poslaničkih grupa, prenosi Itar-Tass.

Ruska agencija prenijela je i da je tokom dana šef poslaničke grupe NU-NS, Nikolaj Martinenko, objavio da je njegova grupa spremna za konsultacije o formiranju nove koalicije.

Prema njegovim riječima, NU-NS je iznio javnu inicijativu za imenovanje premijera iz tog bloka, u kojoj su političari bliski donedavnom predsjedniku Viktoru Juščenku.

"BJT je odustao od tog prijedloga. Mi zadržavamo pravo da počne konsultacije s drugim grupama u parlamentu", rekao je Martinenko, ne navodeći ime kandidata tog bloka za premijera.

Itar-Tass navodi da bi to mogao da bude Arsenij Jačenjuk, a da se u skupštinskim kuloarima tvrdi da bi u srijedu mogla da bude formirana nova koalicija, a vladi Julije Timošenko izglasano nepovjerenje.

U Vrhovnoj radi pravno postoji koalicija koju sačinjava BJT (153 poslanika), NU-NS (71) i Blok Litvina (20), iako ona faktički ne postoji jer nisu svi članovi NU-NS u koaliciji, navodi ruska agencija RIA Novosti.

Ta agencija ističe da je takva situacija nastala jer se prema Ustavu koalicija formira od poslaničkih grupa (potrebna je saglasnost većine članova grupe), a ne na individualnoj osnovi, pa je za proglašenje koalicije dovoljan potpis lidera poslaničkih grupa.

Situacija se promjenila nakon usvajanja poslovnika 10. februara, po kojem pod koalicionim sporazumom treba da se potpiše najmanje 226 poslanika, što je minimalan broj od 450 mandata u skupštini.

Pitanje parlamentarne većine postalo je aktuelno po završetku predsjedničkih izbora na kojima je pobjedio lider opozicione Partije regija Viktor Janukovič, koji je osvojio više glasova od protivkandidatkinje, aktuelne premijerke Julije Timošenko.

Timošenko je na čelu kabineta ministara i dalje a samo skupština može da je ukloni s te funkcije, u kojoj Janukovič nema većinu, iako su započete konsultacije o formiranju nove koliacije, navodi RIA Novosti.