Julija Timošenko
0

"Koalicija nelegalno raskinuta"

FENA
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Aktuelna ukrajinska premijerka i vođa političkog bloka koji nosi njeno ime Julija Timošenko ocijenila je u utorak da je većinska koalicija u Vrhovnoj radi (skupštini) raskinuta nelegalno i da će nelegalno biti formirana većina u parlamentu.

"Koalicija je raskinuta nelegalno", rekla je Timošenko na konferenciji za novinare u Kijevu, prenijela je ruska agencija Interfax.

Predsjednik parlamenta Vladimir Litvin proglasio je u utorak raspad većinske koalicije koju čini njegov politički blok, Blok Julije Timošenko (BJT) i blok Naša Ukrajina-Narodna samoobrana (NU-NS).

Prema njegovim riječima, ispod koalicijskog sporazuma nisu do danas potpisana imena 226 zastupnika, koja bi potvrdila postojanje trojne koalicije.

Kako je prenio Itar-Tass, Timošenko je rekla da će većina u Radi biti "formirana suprotno Ustavu i zakonima Ukrajine".

"Trguje se funkcijama, između ostalog, funkcijom predsjednika vlade", tvrdi aktualna premijerka, koja je navela da se kao mandatari spominju bivši predsjednik Viktor Juščenko i nekadašnji predsjednik skupštine a sada lider Fronta za promjene Arsenija Jacenjuk, koji je bio četvrti na izborima za šefa države u januaru.

Timošenko je rekla da kao svoj zadatak vidi ujedinjenje "pravih nacionalno-demokratskih snaga Ukrajine".

Agencija RIA Novosti prenijela je kako je Timošenko izrazila spremnost da se povuče ako Rada sutra izrazi nepovjerenje vladi.

"Nesumnjivo", rekla je premijerka odgovarajući na pitanje da li se namjerava povući odmah nakon izglasavanja nepovjerenja.

"Ako se bude glasalo za smjenu vlade, doslovno odmah čitava odgovornost prelazi na (novog predsjednika Viktora) Janukoviča ... U vladi on treba preuzeti odgovornost na sebe i dalje voditi zemlju", rekla je Timošenko.

Pitanje parlamentarne većine postalo je aktualno po završetku predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio lider opozicijske Stranke regija Janukovič, koji je u drugom krugu porazio Timošenko.