Ukrajina
0

Timošenko prijeti protestima budu li izbori namješteni

FENA
Julia Timoshenko
Julia Timoshenko
Ukrajinska premijerka i kandidatkinja za predsjednicu u drugom krugu izbora 7. februara Julija Timošenko izjavila je u četvrtak da će pozvati ljude na ulicu u slučaju da izbori ne budu pošteni, prenijele su novinske agencije.

"Ne uspijemo li osigurati pošteno izražavanje volje naroda i pošten rezultat glasanja, podići ćemo ljude", rekla je Timošenko na konferenciji za novinare u vladi, komentirajući izmjene zakona o izboru predsjednika usvojene u srijedu.

Upitana da li je moguć "drugi Majdan" – kada su se 2004. protestima na Trgu nezavisnosti u Kijevu njezine i pristalice Viktora Juščenka izborile za ponavljanje drugog kruga izbora na kojima je njenog sadašnjeg protukandidata Viktora Janukoviča pobijedio Juščenko – Timošenko je rekla "upravo tako", prenio je Itar-Tass.

Premijerka je istaknula da će ako Juščenko potpiše izmjene unesene u zakon, to biti "smrtna kazna za demokratiju" i izrazila nadu da šef države "potpisom neće staviti mrlju na svoju reputaciju".

Timošenko smatra da nova izborna pravila otvaraju put krivotvorenju i omogućuju Janukovičevoj Stranka regija da odstrani članove izbornih povjerenstava iz njenog političkog bloka, a mogućnost za krivotvorenje predstavlja i glasanje kod kuće.

Premijerka je rekla da je o prijetnji fer izborima obavijestila međunarodnu zajednicu i zatražila da se ocijeni novi zakon, a u slučaju pobjede Janukoviča putem falsifikata "legitimitet predsjednika neće priznati Ukrajina ni svijet".

"Dva dana do izbora predsjednika korjenito se mijenja zakon o izborima predsjednika. Sve izmjene unesene su uz kršenje svih mogućih i nemogućih poslovničkih odredbi Vrhovne rade (skupštine)", rekla je Timošenko.

Prema usvojenim izmjenama izborna povjerenstva imat će pravo zasjedati čak i bez ranije potrebnog kvoruma (dvije trećine članova), i za to su glasala 233 od neophodnih 226 poslanika Rade, podsjeća ruska agencija, dodajući da je vanrednu sjednicu skupštine tražila Stranka regija smatrajući da bi članovi izbornih povjerenstava Bloka Julije Timošenko mogli odbiti sudjelovanje na sjednicama i tako "srušiti" drugi krug izbora.

Stranka regija je saopćila da izmjene u zakonu ne mogu ni na koji način srušiti izbore i kako su izjave Timošenko "potpuna laž".

"Timošenko sve odlično razumije, ali svjesno govori neistinu povodom pravog cilja tih izmjena kako bi dovela u zabludu Ukrajince i međunarodnu zajednicu", navela je Janukoviča stranka, koja smatra da "neosnovane prijetnje" premijerke treba da budu pokriće za to što zna da će pretrpjeti poraz.

Premijerka je u četvrtak svoga protukandidata, bivšeg premijera i čelnika najveće opozicijske stranke, optužila i za umiješanost u "kriminalne strukture".

Na pitanje da li postoji interesiranje za ukrajinske izbore SAD-a i Rusije, Timošenko je izrazila uvjerenje da "na tok izbornog procesa u Ukrajini ne utječe nijedna druga zemlja".

Kazala je da na izbore "utječu ukrajinski političari", a druge zemlje "ponašaju se potpuno korektno i ne miješaju se u unutarnje političke procese u Ukrajini".

Predsjednik skupštine Vladimir Litvin potpisao je u srijedu usvojeni zakon i uputio ga na potpis Juščenku, izvijestila je agencija RIA Novosti.