Ukrajina
0

Timošenko podnosi žalbu na rezultate izbora

FENA
Julija Timošenko (Foto: AP)
Julija Timošenko (Foto: AP)
Stranka ukrajinske premijerke Julije Timošenko proslijedit će u utorak žalbu na rezultate predsjedničkih izbora Vuhovnom administrativnom sudu Ukrajine, saopćio je u ponedjeljak lider toga bloka u parlamentu Ivan Kirilenko.

Kirilenko je novinarima rekao da Timošenko, kao kandidatkinja za predsjednika na izborima, prema važećem zakonu ima pravo da se žali na rezultate glasanja, prenio je Itar-Tass.

Šef izbornog štaba Timošenko Aleksandar Turčinov rekao je u ponedjeljak kako Timošenko želi da njezinu žalbu razmotri ukupan panel sudaca Vrhovnoga administrativnog suda, kao i proceduru prenosi televizija.

"To će uvjeriti javnost u transparentnost sudskih postupaka, a cijeli narod moći će da čuje argumente i stavove obiju strana", rekao je Turčinov.

On je najavio i da će u postupku sudjelovati mnogo svjedoka, spremnih svjedočiti da je na izborima bilo nepravilnosti i dokazati da su rezultati namješteni u korist Viktora Janukoviča.

Timošenko će na sudu predstavljati bivši predsjednik Leonid Kravčuk, bivši šef diplomatije Boris Tarasjuk i još četvorica članova parlamenta iz Bloka Julija Timošenko.

Timošenko je nedavno izjavila da ima dokaze o prijevarama na izborima i najavila kako će uložiti sudu žalbu, ali je dodala da neće pozvati narod na masovne demonstracije.

Ona je prethodno odbila priznati pobjedu Janukoviča.

Međunarodni promatrači, među kojima je i OSCE, smatraju međutim da su na izborima ispunjeni svi međunarodni standardi, prenose svjetske agencije.

Prema konačnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsjedničkih izbora, 7. februara, pobijedio Timošenko s prednošću od 3,5 posto, ili 890.000 glasova.

Janukoviču su na izboru za predsjednika čestitali i predsjednici Gruzije, SAD-a i Francuske, Mihail Saakašvili, Barack Obama i Nicolas Sarkozy, kao i predsjednik Evropskog parlamenta Jiri Busek.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev čestitao je Janukoviču dva dana nakon izbora.