Ukrajina
0

Timošenko proglašena liderom ujedinjene opozicije

FENA
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Ukrajinska premijerka u ostavci Julija Timošenko izabrana je u utorak za lidera ukrajinske ujedinjene demokratske opozicije, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Odluka o tome, kao i odluka o formiranju ujedinjene opozicije, donijeta je na skupu narodno-patriotskih snaga, koje su se okupile kod spomenika pjesniku Tarasu Ševčenku povodom 196. godišnjice njegovog rođenja.

Itar-Tass navodi da su u opozicionu koaliciju ušle Partija Batjkivščina, Narodni ruh Ukrajine, Partija zaštitnika otadžbine, Građanski pokret Narodna samoodbrana, Hrišćansko-demokratski savez, Partija Reforme i poredak, Ukrajinska socijal-demokratska partija i druge političke i društvene organizacije.

Rezolucijom s mitinga upućen je poziv ukrajinskom narodu da se "suprotstavi svim mogućim aktivnostima koje će posezati na državnost, ustavno uređenje, demokratiju i nacionalne vrijednosti Ukrajine".

Agencija RIA Novosti prenijela je obraćanje Timošenko, koja je pozvala na ujedinjenje svih snaga "koje su u stanju da spoznaju kakva prijetnja stoji pred Ukrajinom".

Premijerka u ostavci je rekla i da je donedavni predsjednik Viktor Juščenko propustio šansu i izdao ukrajinske ideale, mirno predajući vlast novom predsjedniku Viktoru Janukoviču, prenijela je ta agencija.

RIA Novosti navodi da se na trgu kod spomenika, prema podacima policije, okupilo oko 7.000 ljudi s državnim zastavama i simbolikom Bloka Julije Timošenko.

Timošenko je u drugom krugu izbora 7. februara izgubila od Janukoviča, a Vrhovna rada (skupština) je 3. marta izglasala nepovjerenje njenoj vladi, koja će obavljati funkcije do izbora novog kabineta ministara.