Humanitarna katastrofa
0

Raspadajući leševi stradalih Haićana zaudaraju ulicama

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Četiri dana nakon razornog zemljotresa od 7 stepeni po Richteru, Haiti je pogodio još jedan jak potres, donio nove smrtne slučajeve i povećao posljedice katastrofe. Haos koji vlada u dostavljanju pomoći na hiljade Haićana ostavio je u očaju, dok trebaju osnovna sredstva za preživljavanje.

Siromašna i disfunkcionalna karipska nacija u velikom je šoku, mnogi žive na ulicama čekajući na međunarodnu pomoć.

Danas bi na Haiti trebao doći generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, a američka sekretarka Hillary Clinton bila je prva političarka koja je stigla na Haiti u subotu.

Poručila im je da će SAD tu biti "danas, sutra i ubuduće", te da se "Haiti može vratiti još bolji i jači".

Ipak, epicentar novog zemljotresa Leogane izgleda apokaliptično, riječi su kojima je dopisnik BBC-a opisao ovaj grad 19 km zapadno od glavnog grada Port-au-Princea.

Jedan od preživjelih stigao je sa suprugom na Haiti kako bi sahranio majku poginulu u prvom zemljotresu, a onda je u drugom izgubio i suprugu.

"Nismo dobili nikakvu pomoć, ništa", rekao je. "Nema hrane, vode, lijekova, nema doktora."

Ujedninje nacije su objavile da je 90 posto zgrada u ovom gradu srušeno ili oštećeno, a na hiljade je mrtvih.

"Skoro svaka kuća ovdje je uništena. Vojska procjenjuje da ima oko 20.000 ili 30.000 mrtvih", rekao je glasnogovornik David Orr.

Američki helikopteri kruže okolo i ispuštaju kutije sa hranom, a dio je isporučen izgladnjelim Haićanima okupljenim na stadionu. Neki su se mačetama borili za hranu dok tamošnja situacija prerasta u pravu katastrofu.

UN priznaje da se nikad nije suočio ni s čim sličnim. Mnogi Haićani pokušavaju preći granicu prema Dominikanskoj Republici, a prema procjenama, ima najmanje 100.000 mrtvih.

"Ulice se osjete na smrt", kaže jedna od stanovnica glavnog grada novinaru AFP-a aludirajući na brojne mrtve koji nesahranjeni u stanju raspadanja leže po ulicama u ruševinama. "Želim otići bilo gdje van ovog grada. Nema nikakve pomoći, a naša djeca jednostavno ne mogu živjeti poput životinja".

UN će u ponedjeljak održati sastanak na kojem će se razmatrati koordinacija u međunarodnim operacijama pomoći.