Svijet
2

Rasmusen: NATO ne ide u Siriju, branit ćemo Tursku

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Klix.ba)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Klix.ba)
Generalni sekretar Severnoatlantskog pakta Anders Fogh Rasmussen izjavio je danas da će NATO zaštititi Tursku u slučaju napada iz Sirije, ali da nema planove da se direktno angažira u toj zemlji zbog upotrebe bojnih otrova protiv pobunjenika.

"Učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo Tursku, a time i našu jugoistočnu granicu", rekao je Rasmussen na konferenciji za štampu u Briselu.

Generalni sekretar je dodao da je NATO, kroz postavljanje raketa "patriot" u Turskoj i kroz konsultacije sa zemljama članicama završio svoju ulogu u sirijskoj krizi, a da će zemlje članice svaka za sebe odlučivati o daljim koracima.

"Naš stav je jasan: napadi bojnim otrovima su nedopustivi i ne smiju se ignorisati, a svaka nacija će posebno odlučivati o angažmanu u Siriji u skladu s demokratskom procedurom", izjavio je on.

Generalni sekretar je, međutim, dodao da bi ignoriranje nedavne upotrebe bojnih otrova u blizini Damaska poslalo opasnu poruku, jer bi ohrabrilo diktatore širom svijeta da bez straha od odmazde koriste hemijsko oružje.

"Na osnovu izvještaja koje sam vidio, lično sam sasvim ubijeđen da je sirijska vlada odgovorna za napade gasom", rekao je Rasmussen, pobijajući tvrdnje da su pobunjenici upotrebili hemijsko oružje kako bi isprovocirali intervenciju Zapada.

Rasmussen je naglasio da će NATO podržati intervenciju protiv snaga lojalnih predsjedniku Bassaru al Asadu, ali da nema potrebe da se cijela alijansa uključuje u tu operaciju, prenosi Tanjug.

"Predviđam kratku i odmjerenu akciju, a za tako nešto nije neophodno angažirati naše komandne i kontrolne kapacitete", izjavio je generalni sekretar NATO.