Berlinski proces u fokusu
45

Rama u Sarajevu: Da li i nama treba neki agresor da bi nas EU snažnije podržala

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Republike Albanije Edi Rama danas boravi u Bosni i Hercegovini, a nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto obratio se i kazao kako će saradnja Albanije i BiH u budućnosti biti veća.

Rama se na početku zahvalio na dočeku, te se našalio i pohvalio Krišto zbog zabrane pušenja u zgradi Vijeća Ministara.

"Mislim da će svi ovi EU procesi biti dobri za sve nas. Mi želimo jačati odnose i radimo na tome da se otvori ambasada Albanije u Bosni i Hercegovini. U BiH živi značajan broj Albanaca ali i u Albaniji ima Bošnjaka koji imaju sva prava koje treba da ima jedna manjinska zajednica", kazao je Rama.

Dodao je da je pored Albanije, tu da štiti i interese Kosova te kazao je cilj sloboda kretanja, odnosno da građani Kosova u BiH dolaze putem lične Karte. Rama je kazao kako bi BiH to trebala učiniti po uzoru na Srbiju.

"Ovdje sam došao da bih informirao predsjedavajuću o berlinskom samitu koji će se desiti u oktobru ove godine u Albaniji. Zauzet ćemo zajednički stav, nas šest zemlja Balkana, o svim pitanjima koji se tiču nas i da pokrenemo ta pitanja putem Berlinskog procesa koja se tiču svih nas zajedno", poručio je Rama.

Dodao je da su trud prepoznali prepoznali predstavnici EU, te da će dati podršku svim zemljama zapadnog Balkana.

"Mi smo svjesni da EU ima prioritet odnosno glavnu temu Ukrajinu, ali mi želimo da se okrenu i prema nama i da na s podrže u našim nastojanjima što se tiče Zapadnog Balkana. Ako bi smo trebali dobiti veću podršku trebali bi dobiti nekog agresora ili izazvati neki rat kako bi dobili veću podršku", istakao je Rama.

Dodao je da EU treba da podrži ponašanje i trud zemalja Zapadnog Balkana.

"Težnja da se izgradi mir treba da se nagradi, želja da ostavimo prošlost iza nas treba da se nagradi", kazao je Rama.

Na kraju je poručio kako će Krišto organizirati sastanak u toku jula kako bi se stvorili uslovi za Berlinski proces. U toku svog obraćanja nije spominjao inicjativu Otvoreni Balkan.