Zaštita za vrijeme OI
3

Raketne baterije će biti postavljene na zgrade u Londonu

SRNA
Britanska vojska uputila je obavještenja stanovnicima da će biti postavljena raketna baterija na zgradi u blizini Olimpijskog parka u istočnom Londonu radi zaštite u vrijeme Olimpijskih igara.

Ova zgrada, odnosno nekadašnji vodeni toranj, je samo jedna od lokacija koje vojska razmatra za razmještanje raketa zemlja-zrak u sklopu mjera obezbjeđenja tokom Olimpijskih igara u slučaju napada iz zraka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ovo je prvi put da će ovakve rakete biti raspoređene u Londonu od kraja Drugog svjetskog rata, što je šokiralo stanovnike naselja Bow Quarter, koje je smješteno u renoviranoj i adaptiranoj fabrici šibica iz viktorijanske ere.

"Niko nas nije konsultovao, niko nam nije zakucao na vrata. Samo se jednog dana pojavio letak u kome nas obaviještavaju da će nam na krovu postaviti rakete", rekao je 28-godišnji novinar Brian Whlan.

Ministar odbrane Philip Hammond najavio je ovaj plan u novembru prošle godine, rekašvi da će Britanija slijediti presedan sa Igara u Pekingu 2008. gdje su su postavljene rakete zemlja-zrak, samo kilometar od glavnog stadiona.

Ministarstvo odbrane navodi u letku, koje su poslali stanovnicima, da su izabrali vodeni toranje u kompleksu Bow Quarter jer ima fantastičan pogled na okolinu i cijelo nebo iznad Olipmijskog parka.

Ovaj toranje je u stvari jedina pogodna lokacija u oblasti za postavljanje sistema raketa velike brzine (HVM), navodi Ministarstvo.
Postavljanje raketnih baterija na krovove zgrada je samo jedna od vanrednih mjera koje građani Londona mogu da očekuju tokom Igara, uključujući restrikcije u kretanju pješaka. 

Vjeruje se da je za obezbjeđenje igara utrošeno više od milijardu funti, ili oko 1,6 milijardi dolara.