Prvomajski protesti
213

Radnici širom svijeta traže veća prava, u Istanbulu demonstranti rastjerani suzavcem

Klix.ba
Foto: EPA
Protesti u Atini (Foto: Kathimerini)
Povodom Međunarodnog praznika rada danas su širom svijeta organizirani protesti. Baš kao i 1886. godine kada je oko 40.000 radnika u Chicagu stupilo u štrajk i obustavilo rad, hiljade radnika i danas su izašle na ulice tražeći veća prava i plaće te bolje uslove rada.

Policija u Turskoj ispalila je suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su maršom prema trgu Taksim u Istanbulu željeli proslaviti Praznik rada.

Agencija AFP navela je kako je policija pokušala zaustaviti oko 200 demonstranata u kvartu Gayrettepe koji su krenuli prema Taksimu uprkos tome što su im gradske vlasti zabranile marš.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" održat će danas u Beogradu proteste na kojima će zatražiti veće plaće i dostojanstven rad u Srbiji. Protesti će se prvo održati na Trgu Nikole Pašića, a poslije toga će se okupljeni uputiti do Vlade Srbije, gdje planiraju iznijeti svoje zahtjeve, prenose srbijanski mediji.

Hiljade ljudi prošetale su Crvenim trgom u Moskvi. Prema pisanju pojedinih medija, na ulicama Moskve se okupilo oko 130.00 građana. Sve prisutne na Crvenom trgu pozdravio je i gradonačelnik Moskve Serge Sobyanin.

Povodom Praznika rada, hiljade Filipinaca marširale su danas ulicama Manile tražeći povećanje plaća. Demonstranti su pozvali vlasti da okončaju kontra aktualizaciju zbog koje firme režu trošove što najviše utječe na zaradu radnika.

Grci koji se suočavaju s teškim životnim standardnim i visokom nezaposlenosti organizirali su danas proteste u Atini i drugim gradovima Grčke. Demonstranti su počeli marširati od trga Klafthmonos do zgrade Parlamenta Grčke na trgu Sintagma.

Protesti u Atini (Foto: Kathimerini)
Protesti u Atini (Foto: Kathimerini)

Bolje radne uslove povodom Praznika rada danas su tražili i Libanonci koji su marširali u Bejrutu. Lebanon posljednjih mjeseci pokušava oživjeti "bolesnu" ekonomiju i izboriti se s 1,5 miliona sirijskih izbjeglica.

Nakon protesta opozicije u Venecueli, koji su se nastavili i danas, predsjednik ove zemlje Nikolas Maduro objavio je kako će povećati minimalne zarada za 60 posto. To znači da će minimalac iznositi najmanje 200.000 bolivara mjesečno, što je manje od 50 dolara na crnom tržištu.

Širom Amerike danas će na ulice izaći brojni građani, radnici, migranti i aktivisti koji se bore za prava migranata. Iako će mnogi tražiti veća prava radnika i bolje uslove rada, većina ih danas demonstrira zbog narušenih prava migranata i LGBT osoba.

Protesti su danas organizirani i u Južnoj Koreji, Taiwanu, Bangaluru, Bagdadu, Jakarti...