Pomenuo kritike iz SAD-a
78

Radman o južnoj interkonekciji: Podržavam Čovića, nikakve prijetnje sankcijama ne vode rješenju

B. H.
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je danas u Ljubuškom gdje je komentarisao dolazak američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Jamesa O'Briena u Sarajevo.
"Do svakog rješenja se treba doći dogovorom, razgovorom i pregovorima, a nikako pritiscima. Poštujemo dolazak O'Briena u Sarajevo gdje je izrazio podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, što je i hrvatska pozicija od prvoga dana. Poštujemo i njegovu osudu separatizma. Ali treba osuditi i svake negativne tendencije, unitarizam i hegemonizam, koje su jednako opasne tendencije kada je u pitanju preglasavanje Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg naroda", rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman je u kontekstu posjete O'Briena spomenuo i grad Mostar.

"Izabrana je vlast na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, kao i Gradsko vijeće koje čine i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i Ostali. Upravo je taj multinacionalni karakter borba za prosperitet grada, a može biti i primjer za Sarajevo u kojem je boravio O'Brien. Nama je žao što je u Sarajevu, koji je neki dan obilježavao 40 godina Zimskih olimpijskih igara, otkazano gostovanje hrvatskom pjevaču Toniju Cetinskom", kazao je hrvatski ministar.

Govoreći o pitanju Južne plinske interkonekcija, Grlić Radman smatra da to ne može biti samo unilateralno pitanje te da je to pitanje i u interesu Hrvatske.

"Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske. Hrvatska je energetski čvor, zainteresirana je za energetsku neovisnost. Imamo krajnji cilj, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu. Dakle, cilj je energetska neovisnost, ali različiti su putevi do ostvarivanja načina kako će se time upravljati, a tu treba dati prostora za razgovor i pregovore. Nikakvi pritisci i nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju", poručio je Grlić Radman.

Dao je podršku Draganu Čoviću ističući da on ima povjerenje jer je on legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, predsjednik HNS-a BiH koje okuplja hrvatske stranke u BiH, kao i dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH. Dodao je kako je Čović pokazao spremnost na saradnju te da je potrebno naći prostora za daljnji razgovor.