|

Radioaktivni Chernobyl postaje zelena oaza

Radioaktivni Chernobyl postaje zelena oaza
1
S
Sarajevo-x.com
14.1.2011. u 22:15
38
komentara
1

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Napuštene ruševine grada Pripyata u blizini mjesta najveće svjetske nuklearne katastrofe, u Chernobylu u sjevernoj Ukrajini, raspadaju se već gotovo četvrtinu stoljeća. U odsustvu ljudi zelenilo buja napuštenim gradskim ulicama, trgovima i zgradama, kao da prkosi radijaciji koju je prouzrokovala eksplozija reaktora četiri 26. aprila 1986. godine.
Novo istraživanje pokazalo je da su neke biljne vrste sposobne da se prilagode, uprkos velikom nivou zagađenosti. Naučnici su proučavali biljke koje rastu samo pet kilometara od nuklearne elektrane i shvatili da radijacija nije gotovo nikako djelovala na njih.

"U sjemenu smo otkrili vrlo nizak stepen radijacije. U stablu i listovima je prisutna radijacija, ali iz nekog razloga je blokirana i ne dolazi do korijenja", rekao je za CNN Martin Hajduch sa Instituta za genetiku biljaka i biotehnologiju slovačke Akademije nauka.

Hajduch i njegove kolege provode studiju o strukturi i funkciji proteina u biljkama. Rezultati su pokazali da uzorci uzeti iz radioaktivne zone pokazuje bolje rezultate od onih koji su rasli u normalnom okruženju.

Biljke pune života

"Ne mogu preporučiti konzumiranje nečega što raste u Chernobylu, ali mislim da će to biti moguće u određenoj fazi", rekao je Hajduch.

On je ohrabren oporavkom biljnog života u Chernobylu, području koje je opisao kao puno života.

Chernobyl Forum, koji čini osam agencija UN-a, 2005. godine objavio je rezultate istraživanja posljedica katastrofe na okoliš. U izvještaju stoji da je nakon katastrofe porastao broj biljaka i životinja i da je zona kontaminacije postala jedinstveno mjesto biološke raznolikosti.

Ipak, neki naučnici ne slažu se sa UN-ovim izvještajem. Biolog Anders Moller sa Univerziteta u Parizu, proučavao je dvije decenije utjecaj radijacije na životinje u Chernobylu.

"Područja sa većom radijacijom imaju manje životinja, preživljavanje i razmnožavanje je smanjeno, sperma nije normalna i spermatozoidi imaju smanjenju mogućnost plivanja. Pojave koje nisu normalne su česte a mutacije su povećane", rekao je Moller.

Razlike u istraživanju

Moller i Tim Mousseau sa Univerzitetu u Južnoj Carolini objavili su rezultate najvećeg istraživanja životinjskog svijeta u radioaktivnoj zoni, čiji se rezultati bitno razlikuju od zaključaka Chernobylskog foruma, i pokazuju da je biodiverzitet insekata, biljaka i sisara smanjen.

Hajduch je rekao da broj životinja u toj zoni veći nego prije nesreće, ali da je to posljedica nedostatka lovaca i ribara.

"Ako pogledate broj vrsta na tom području, mislim da ih je manje", rekao je Hajduch.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...