Svijet
0

U Černobilju ptice imaju manji mozak

FENA
Ptice koje žive u okolini bivše nuklearke u Černobilju, poprištu nuklearne havarije prije skoro 25 godina, imaju za pet posto manji mozak od drugih ptica, što je posljedica indirektne radijacije koja je i dalje prisutna.

Ovaj zaključak je izveden na osnovu istraživanja 550 ptica 48 različitih vrsta koje žive u oblasti toga ukrajinskog grada. Naučnici smatraju da je manji mozak povezan sa smanjenom kognitivnom sposobnošću, prenio je BBC.

Primijećeno je također da su naročito ugroženi mladunci ptica, od kojih mnogi ne prežive zbog neregularnosti u razvoju mozga.

Istraživanje su obavili naučnici iz Norveške, Francuske i SAD-a, pod vođstvom profesora Timothyja Mousseaua sa Univerziteta u Južnoj Karolini i dr. Anders Mollera s Univerziteta Južnog Pariza.

Aprila 1986. reaktor broj 4 nuklearnog postrojenja u Černobilju je eksplodirao i tragovi radioaktivnih supstanci su pronađeni u gotovo svim zemljama sjeverne hemisfere.

Mjesto nesreće je otada ograđeno i zatvoreno za javnost, ali je naučnicima bilo dozvoljeno da istraže posljedice radijacije na živi svijet u toj oblasti.

Prošle godine profesori Moller i Mousseau su objavili rezultate najvećeg ikad provedenog popisa živog svijeta u Černobilju koji je otkrio da se broj sisara konstantno smanjuje u zoni zabrane kretanja oko nuklearke.

Pored broja većih životinja, opao je i broj vrsta insekata i beskičmenjaka.