Katastrofa u Japanu
0

Radioaktivna voda sa česme opasna za bebe

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Stepen radijacije, koji je iznad granice dozvoljene za bebe, pronađen je sistemu za pročišćavanje vode u mjestu Kavaguci u prefekturi Saitama, nedaleko od Tokija.

Juče je u sistemu za prečišćavanje vode u Tokiju, takođe, pronađena povišena radijacija, nakon čega je objavljena preporuka da se bebama ne daje voda iz česme.

Inženjeri na sve načine pokušavaju da stabilizuju nuklearnu elektranu Fukushima, koja ima šest reaktora, skoro dvije sedmice,  nakon što je zemljotres i cunami zahvatio sjeveroistok Japana. 

Prema zvaničnim podacima, u potresu u cunamiju poginulo je 9.523 lica, ali taj broj nije konačan, jer se 16.094 lica još vodi kao nestalo. 

Uprkos apelima japanske vlade da građani ne paniče u supermarketima je prijavljena nestašica flaširane vode. 

Povišen nivo radijacije pronađen je u mlijeku i povrću u Fukushimi, gdje se nalazi oštećena elektrana.	 

Singapur i Australija pridružili su se SAD i Hong Kongu u zabrani voza prehrambenih proizvoda i mlijeka iz te zone, dok je Kanada postala posljednja u nizu zemalja koja je pojačala kontrolu nakon najteže atomske krize od Chernobila 1986. godine.
Čestice radijacije primjećene su iznad Islanda, iako Japan insistira da detektovani nivoi ne predstavljaju opasnost po odrasle osobe.

U postrojenju Fukushima tehničari su uspješno spojili napojne kablove na svih šest reaktora i ponovo radi vodena pumpa na jednom od reaktora radi hlađenja pregrejanih gorivnih šipki.

Skoro 300 inžinjera, koji su vrlo brzo postali nacionalni heroji zbog hrabrog ostanka unutar evakuacione zone, pokušava da ohladi gorivne šipke u reaktorima. Oni su nastavili sa radom na trećem reaktoru nakon jednodnevnog prekida kada je primjećen crni dim.