Realno stanje u zemlji
0

Putinova Jedinstvena Rusija doživjela oštar pad na izborima

SRNA
Medvedev i Putin (Foto: AFP)
Medvedev i Putin (Foto: AFP)
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da su rezultati glasanja na današnjim parlamentarnim izborima "optimalni" i "realno oslikavaju situaciju u zemlji".

Obraćajući se novinarima zajedno sa predsjednikom Dimitrijem Medvedevim u štabu Jedinstvene Rusije Putin je rekao da će rezultati izbora "omogućiti stabilan razvoj Rusije".

Putinova Jedinstvena Rusija, prema rezultatima anketa sa birališta, pretrpjela je značajne gubitke na današnjim parlamentarim izborima, javlja RIA Novosti. 

Medvedev je rekao da će se po nekim pitanjima Jedinstvena Rusija morati pridružiti koaliciji sa drugim političkim partijama u donjem domu, državnoj Dumi.

"Morat ćemo uzeti u obzir složeniju konfiguraciju Dume i po nekim pitanjima moraćemo da se pridružimo koalicionim blokovima", rekao je Medvedev.

On je dodao da je to sasvim normalno i da je to suština parlamentarizma i demokratije. "Naše kolege i vođe drugih relevantnih grupa kažu da su spremne za to", rekao je on.

Medvedev je rekao da "rezultat od 50 posto odražava istinsku demokratiju".
Jedinstvena Rusija nije uspjela na današnjim parlamentarnim izborima da osvoji većinu potvrđujući predviđanja i pad entuzijazma naroda za dominantnom političkom organizacijom.

Jedinstvena Rusija osvojila je 48,5 posto glasova za mjesta u državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, rezultati su Fondacije javnog mnjenja (FOM), javila je televizija NTV.

Komunistička partija je na drugom mjestu po broju osvojenih glasova, što je veliko poboljšanje nakon 2007. godine. Ova stranka osvojila je 19,8 posto glasova, LDPR 11,4 posto i Pravedna Rusija 12,8 posto, rezultati su ankete koju je provela agencija VTsIOM.

 Liberalna Jabloko partija osvojila je oko četiri odsto glasova, čime nije prešla cenzus od sedam posto.

Zvanični rezultati biće saopšteni u ponedjeljak u 10.00 časova po moskovskom vremenu nakon prebrojanih 99 posto glasova, rekao je šef Centralne izborne komisije Vladimir Čurov.