Rusija
0

Putin uvjerljivo najpopularniji, ali će morati u drugi krug

FENA
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Kada bi izbori za predsjednika Rusije bili održani u iduću nedjelju, premijer i predsjednički kandidat Vladimir Putin osvojio bi 36 posto glasova birača, pa bi za treći mandat morao da se bori u drugom krugu glasanja, pokazala je anketa Levada centra za istraživanje javnog mnijenja.

Drugoplasirani na toj listi je lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski sa sedam posto glasova, dok je treći čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov.

Aktuelni predsjednik Dmitrij Medvedev, koji neće učestvovati na predsjedničkim izborima, dobio bi svega tri posto podrške birača, lider Pravedne Rusije Sergej Mironov dva posto, isto kao i milijarder Mihail Prohorov, koji je nedavno najavio predsjedničku kandidaturu.

Oko 22 posto građana izjasnilo se da su neopredijeljeni, devet posto njih su kategorični da neće glasati, dok se oko 11 posto još dvoumi da li će izaći na birališta 4. marta kada se bude glasalo za predsjednika, javio je Tanjug.

U drugoj anketi Levada centra, u kojoj su građani pitani za koga su glasali na parlamentarnim izborima 4. decembra, 48 procenata je odgovorilo za Jedinstvenu Rusiju (JR), što je veoma blizu zvaničnom rezultatu (49,3) koji je postigla vladajuća partija.

I druge parlamentarne partije dobile su u anketi približan broj "glasova" ispitanih kao što su pokazali zvanični rezultati izbora, s tim da šest posto ispitanika nije željelo da kaže za koju partiju su glasali.

Levada centar, kao agencija koja važi za nenaklonjenu režimu, pogriješila je u prognozama za nedavne parlamentarne izbore kada je najavila da će JR osvojiti oko 53 posto glasova.