Nezadovoljni izborima
0

Nekoliko hiljada osoba protestovalo u Rusiji

FENA
Foto: RIA Novosti
Foto: RIA Novosti
Nekoliko hiljada osoba protestovalo je u Moskvi zbog pobjede stranke Jedinstvena Rusija premijera Vladimira Putina na parlamentarnim izborima, koje su promatrači ocijenili kao neregularne.

Ovo je najveći opozicioni skup za proteklih nekoliko godina, koji se završio hapšenjem nekih aktivista. Grupa od nekoliko stotina osoba u ponedjeljak navečer se uputila prema sjedištu Centralne izborne komisije (CIK) u blizini Kremlja, ali ih je policija zaustavila i odvezla autobusima, prenosi AP.

Za sada se ne zna tačan broj uhapšenih.

Prema procjenama, na protestnom skupu sudjelovalo je između 5.000 i 10.000 osoba, koji su uzvikivali "Rusija bez Putina" i optuživali stranku Jedinstvena Rusija da je pokrala izbore.

Također u utorak, najmanje 400 simpatizera Komunističke partije, okupilo se da bi izrazilo negodovanje zbog izbornog procesa. Ova stranka našla se na drugom mjestu, s osvojenih 20 posto glasova.

  • Čak i u poređenju s izborima 2007. godine zloupotrebe vlade i vladinih institucija koje zapravo kontroliraju rad svih izbornih organizacija na svim nivoima, od lokalnih do centralnih, bile su očitije i drskije, rekao je Jevgenij Dorovin, član Centralnog komiteta Komunističke partije.

Boris Njemcov, uticajna ličnost u ruskoj liberalnoj opoziciji, izjavio je da su izbori označili kraj Putinovog "medenog mjeseca" s nacijom i rekao da će se njegova vladavina "uskoro srušiti kao kula od karata".

Regularnost izbora u Rusiji doveli su u pitanje i SAD i OSCE, a primjedbe su ranije iznijeli i čelnici Komunističke partije (KP), Pravedne Rusije (PR) i Liberalno-demokratske partije (LDP), koje su prešle prag od sedam posto, ali tvrde da su osvojile više glasova nego što to prikazuju objavljeni rezultati.

Prema skoro potpunim službenim rezultatima glasanja, vladajuća Jedinstvena Rusija osvojila je 238 od ukupno 450 mjesta u Državnoj Dumi, što je znatno manje u odnosu na 315 mjesta, koliko je osvojila na izborima 2007. godine.

Prema preliminarnim rezultatima, KP će u novom sazivu parlamenta imati 92 zastupnika, PR 64, a LDP 56.