Svijet
28

Ukrajinci gađali Putinov avion?

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Meta ukrajinske rakete, koja je danas pogodila malezijski Boeing 777 nedaleko od ruske granice, najvjerovatnije je bio avion predsjednika Rusije, smatra izvor iz ruskog vazduhoplovstva.

Izvor, koji je želio da ostane anoniman, rekao je Interfaksu da postoji vjerovatnoća da je cilj ukrajinskog projektila, ispaljenog sa zemlje ili iz vojnog aviona, mogao da bude avion predsjednika Rusije.

"Avion 'broj jedan' i malezijski Boeing 777 presijecali su se u istoj tački i na istom ešalonu. To se dogodilo u blizini Varšave na 330. ešalonu, na visini od 10.100 metara. Avion 'broj jedan' se na tom ešalonu nalazio u 16:21 sati po moskovskom vremenu, a malezijski u 15:44", precizirao je izvor.

Prema njegovim riječima, konture aviona generalno su slične, kao i linearne dimenzije, a boje velikoj udaljenosti gotovo su identične, prenosi "Glas Rusije".

Avion Boeing 777 aviokompanije Malaysia Airlines srušio se danas u Ukrajini, nedaleko od ruske granice, a u nesreći je poginulo svih 300 putnika i članova posade.

Vlast u Kijevu za pad aviona optužile su proruske aktiviste na istoku Ukrajine, dok su proruske snage iz Donjecke oblasti odbacile bilo kakvu umiješanost u ovu nesreću, tvrdeći da su za to odgovorne ukrajinske vojne snage.