Rusija
0

Putin zadovoljan zbog prvog leta aviona "pete generacije"

FENA
Foto: AFP/Sukhoi
Foto: AFP/Sukhoi
Prva partija bombardera pete generacije "Suhoja" treba da bude isporučena Ministarstvu odbrane 2013. godine a 2015. godine da počnu serijske nabavke, najavio je u petak ruski premijer Vladimir Putin, izražavajući zadovoljstvo zbog prvog leta tog aviona.
  • Ovo je prijatan događaj, rekao je Putin na sjednici prezidijuma Vlade, dodajući da je mnogo već učinjeno, ali i da će biti potrebno da se učini još.

  • Riječ je i o motoru, i o opremi, ali to što je avion u vazduhu, to je veliki korak naprijed u proizvodnji tog kompleksa, rekao je ruski premijer.

Potpredsjednik Vlade Sergej Ivanov rekao je da se planira da 2013. Ministarstvu odbrane bude isporučena prva, tzv. instalaciona partija tih aviona, kako bi piloti ruskog vazduhoplovstva počeli da lete na njima.

U avion su ugrađeni novi motori, izrađeni u naučno-proizvodnoj kompaniji „Saturn“, navela je ruska agencija Itar-Tass, prenoseći izjavu generalnog direktora kompanije "Suhoj" Mihaila Pogosjana da je današnji let veliki uspeh ruske nauke i konstruktora, prenosi Tanjug.