Svijet
0

Ruski "nevidljivi" avion pete generacije takmac američkom

FENA
Na nebu iznad Rusije pojavio se u petak dugo očekivani novi borbeni "nevidljivi" avion, prototip ruskoga supersoničnog lovca "Sukhoi T-50" pete generacije, koji će prema prvim procjenama stručnjaka biti pravi takmac u konkurenciji za kupce s američkim lovcima stealth tehnologije.

To je prvi potpuno novi borbeni avion proizveden u Rusiji od raspada Sovjetskog saveza, objavile su novinske agencije.

Nova ruska letjelica, proizvedena tehnologijom stealth, koja smanjuje vidljivost aviona na radarima, u petak je uspješno obavila svoj prvi probni let, saopćila je glasnogovornica ruskog proizvođača aviona "Sukhoi T-50" Olga Kajukova.

"Letjelica se pokazala veoma dobro. Sva naša očekivanja za ovaj prvi let su se ispunila", izjavila je Kajukova za televiziju Russia 24.

Prototip "nevidljivoga" ruskog aviona letio je 45 minuta iz baze u Komsomolsku na Amuru, na dalekom istoku Rusije.

Prvi probni let je, međutim, prema ranijim najavama, trebalo da bude realiziran još minule godine, podsjećaju strane agencije.

Ruska vojska se nada da će T-50 biti izazov za američki lovac F-22 Raptor, koji je prvi put uzletio 1997. godine. Na razvoju ovoga novog nevidljivog borbenog aviona, osim Rusije, sudjelovala je i Indija, objavila je agencija TASR.

Tehničke specifičnosti novoga ruskog borbenog aviona, međutim, ostaju tajna. Prema navodima ruskih agencija, T-50 ima dolet 5.500 kilometara.

Zna se i to, kako navode agencije, da novi ruski lovac nije vidljiv na radaru, da ima unaprijeđenu kontrolu sustava naoružanja i da može letjeti supersonični brzinama.

Ruski predstavnici su izrazili nadu da će se ovaj avion uključiti u potrebe ruske vojske 2015. godine.