Svijet
6

Putin podržao zakon o zabrani usvajanja djece istospolnim parovima

Anadolija
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Nakon što je francuski parlament nedavno odobrio sklapanje istospolnih brakova, predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da podržava donošenje zakona koji bi istospolnim parovima zabranio da usvajaju djecu iz Rusije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Parlament Rusije namjerava da usvoji zakon kojim će se zabraniti stranim državljanima koji žive u istospolnim brakovima da usvajaju djecu iz te zemlje.

Također, predsjedavajuća Komisije za porodicu u donjem domu parlamentu Rusije Elena Mizulina, istakla je da podržava stav Putina napomenuvši da je ta komisija spremna da usvoji izmjene zakona o usvajanju ruske djece.

Rusija je prošle godine zabranila usvajanje ruske djece američkim državljanima nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Rusiji zbog progona aktivista za ljudska prava i demokratiju. Navedeni zakon je usvojen velikom većinom prisutnih poslanika državnog parlamenta.

Nakon što je francuski parlament nedavno odobrio sklapanje istospolnih brakova u toj zemlji, javnost u Rusiji raspravlja o mogućnosti uvođenja istospolnih brakova i u toj zemlji kao i o usvajanju djece unutar takvih brakova.