Moguć novi zakon
1

Glumac Stephen Fry napao ruske vlasti zbog prava homoseksualaca

Klix.ba
Vitaly Milonov i Stephen Fry (Foto: AFP)
Vitaly Milonov i Stephen Fry (Foto: AFP)
Britanski glumac Stephen Fry se susreo sa Vitaliyjem Milonovim, pokretačem zabrane homoseksualne "propagande“ u St Petersburgu. Milonov je predlagač zakona za koji kritičari kažu da bi se mogao koristiti za diskriminaciju homoseksualaca, piše Reuters.

Homoseksualnost, kažnjiva zatvorom za vrijeme Sovjetskog saveza, je dekriminalizirana 1993. godine, ali veliki dio gay zajednice je ostao prikriven zbog ukorijenjenih predrasuda.

Fry, homoseksualac i komičar sa više od pet miliona pratilaca na Twitteru, posjetio je Rusiju tokom snimanja dokumentarnog filma o iskustvima homoseksualaca širom svijeta. Tom prilikom je razgovarao i sa Vitaliyjem Milonovim, predlagačem zakona prema kojem je moguće novčano kazniti osobe ili firme koje šire "propagandu“ i mogu "narušiti zdravlje, moral i duhovni razvoj djece“.

Glumac kaže kako je imao napetu debatu sa Milonovim. "On izgleda kao da ne vjeruje da postoje tinejdžeri koje maltretiraju zbog toga što su gay, misli da oni to izmišljaju. Liberale posmatra kao razarače Evrope“, napisao je Fry na Twitteru.

Milonov, koji tvrdi da su pravoslavne vrijednosti u osnovi petersburškog zakona, kaže da razumije da je Evropa imala potrebu izabrati vlastite vrijednosti, ali ne priznaje ista prava za njih.

Zakon, koji su prošle godine izdali zastupnici drugog najvećeg grada u Rusiji, neki aktivisti za ljudska prava proglasili su srednjovjekovnim. Boje se da nije jasno izrečeno šta je tačno nezakonita propaganda, što može biti iskorišteno da se zabrane protesti za prava homoseksualaca.

O ovom modelu za nacrt zakona već je raspravljano u državnoj Dumi, Donjem domu Parlamenta. Duma je dala inicijalno odobrenje, a očekuje se da će nacrt biti odobren u maju.

Lyudmila Alexeyeva, aktivistica za ljudska prava, kaže da je planirana žalba konzervativnim glasačima, nakon mjeseci protesta koji su smanjili popularnost Vladimira Putina.

Evropski i američki zvaničnici već su izrazili zabrinutost zbog ovih mjera.