Svijet
0

Putin: Pobunjenici koje obuči SAD s oružjem odlaze u IDIL

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas američku podršku pobunjeničkim snagama u Siriji kao nelegalnu i neefikasnu, istakavši da pobunjenici koji prođu obuku SAD-a odlaze da se pridruže Islamskoj državi (IDIL) s oružjem kojim ih je snabdio Washington.

U intervjuu za američke TV mreže, snimljenom uoči sastanka s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, Putin je rekao da sirijski predsjednik Bašar al-Asad zaslužuje međunarodnu podršku jer se bori protiv terorističkih organizacija.

Obama i Putin treba da razgovaraju u ponedjeljak, nakon Putinovog obraćanja u Ujedinjenim nacijama, prenosi agencija Reuters.

"Po mom mišljenju, obezbjeđivanje vojne podrške nelegalnim strukturama u suprotnosti je s principima modernog međunarodnog prava i Poveljom Ujedinjenih nacija", rekao je Putin u dijelu intervjua za američke mreže CBS i PBS koji je objavio Kremlj.

Putin smatra da Damask treba da bude uključen u međunarodne napore u borbi protiv IDIL-a, što SAD odbacuje, i kritikovao je američke planove o obuci 5.400 sirijskih pobunjenika koji bi se borili protiv te ekstremističke grupe.

"Ispostavilo se da je samo 60 od tih boraca adekvatno obučeno i svega četiri ili pet ljudi zapravo nosi oružje. Ostali su dezertirali s američkim oružjem da se priključe IDIL-u", kazao je Putin.

Ruski predsjednik je istakao da se podrška Rusije Asadovoj vladi zasniva na Povelji UN-a.

"Mi pružamo podršku samo legitimnim vladama. Od danas to je u formi snabdijevanja sirijske vlade oružjem, obuke i humanitarne pomoći za sirijski narod", dodao je Putin.

Washington i zapadnoevropske države izražavaju bojazan zbog navodne pojačane vojne podrške Rusije Siriji, koja je, kako američki zvaničnici navode, proteklih sedmica u tu državu poslala brodove, oklopna vozila i mornaričku pješadiju.

Rusija kaže da je njeno vojno angažovanje u Siriji u vezi s borbom protiv ekstremističke grupe IDIL.