Svijet
87

Putin o turskim liderima: Allah ih je kaznio

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin se u svom najnovijem govoru obrušio na turske lidere. Optužio ih je za veze s terorističkim grupama u Siriji i Iraku. Također, obećao je sankcije prema Turskoj zbog rušenja ruskog aviona.

Kako je istakao, još uvijek mu nije jasno zbog čega su Turci odlučili srušiti letjelicu.

"Bili smo spremni sarađivati s Turskom i po pitanju najbitnijih i najosjetljivijih tema. Htjeli smo izgraditi odnose koji prevazilaze prosto savezništvo. Zaista ne znam zbog čega su to učinili. To izgleda zna samo Allah. Kako stvari stoje Allah je odlučio kazniti tursko rukovodstvo tako što im je oduzeo razum", rekao je Putin, tokom svog godišnjeg govora pred ruskim parlamentom.

Naglasio je kako je njegov bijes usmjeren isključivo prema turskim liderima, a ne prema narodu.

"Imamo mnoge prijatelje u Turskoj, a narod neka zna da naš stav prema njemu ostaje nepromijenjen. Nikako ih ne možemo stavljati u isti koš sa onima koji su odgovorni za smrt naših vojnika", kategoričan je bio ruski predsjednik.

Dodao je kako će smrt ruskih vojnika imati dugoročne posljedice na one koji su za to odgovorni.

"Na ovaj način turski lideri su direktno pomogli teroristima. Oduvijek smo izdaju smatrali najgorim i najsramnijim činom. Oni koji su nam zabili nož u leđa sada pokušavaju opravdati sami sebe i pomoći teroristima u prikrivanju zločina", smatra Putin.