Svijet
114

Putin: Izbjeglička kriza je bila očekivana, rješenje je ujedinjeni front protiv džihadista

Klix.ba
Rusija je konstantno upozoravala na probleme s kojima će se Evropa suočiti zbog zapadne politike prema Bliskom istoku i sjevernoj Africi, tvrdi Vladimir Putin.

Predsjednik Ruske Federacije dodao je kako su razlog krizi i militantne grupe koje terorišu civilno stanovništvo, tako da trenutna humanitarna kriza nipošto ne može biti iznenađenje.

"Mislim da je kriza bila očekivana. Mi smo u proteklih nekoliko godina direktno govorili o problemima koji će se pojaviti ukoliko tzv. Zapadni svijet nastavi svoju lošu vanjsku politiku, a pogotovo u regijama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, Bliskog istoka i sjeverne Afrike", rekao je Putin za vrijeme ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Njihova glavna mana, tvrdi predsjednik Rusije, jeste implementacija zapadnih vrijednosti a da se u obzir ne uzmu historijske, kulturne, nacionalne i religijske karakteristike regiona.

On tvrdi da se do rješenja problema izbjegličke krize može doći rješenjem problema na terenu – u njihovoj domovini. Prvi korak bi bio kreiranje zajedničkog ujedinjenog fronta koji će se boriti protiv džihadista.