Svijet
63

Putin: IDIL ima opasne namjere prema Meki, Medini i Jerusalemu

Klix.ba
Islamska država ima opasne namjere prema svetim mjestima u Meki, Medini, Jerusalemu, a uz to prijeti Evropi i Rusiji, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Moskva je izrazila i zabrinutost po pitanju povratka militanata Islamske države (IDIL) u države članice Evropske unije, centralne i jugoistočne Azije i Rusije.

Situacija je veoma ozbiljna, tvrdi Putin, dodavši da je zvanična Moskva zabrinuta zbog otvorene prijetnje koju IDIL upućuje prema gradovima kao što su Meka, Medina i Jerusalem. Također, prema informacijama kojima Putin raspolaže, izvijesno je širenje terorističkih aktivnosti u Evropi, Rusiji i Aziji.

"Ekstremisti iz mnogih država svijeta, uključujući i zemlje Evrope i Rusiju, svoju vojnu obuku obavljaju u redovima Islamske države. Naravno da smo zabrinuti zbog mogućnosti da će se jednoga dana vratiti kući", rekao je Putin.

On je poručio da se različiti geopolotički interesi moraju staviti postrani kada je u pitanju borba protiv islamske države.

"Zdravorazumski, odgovornost za globalnu i regionalnu sigurnost traži ujedinjenje međunarodne zajednice koja bi se borila protiv prijetnje. Potrebno je zaboraviti razlike i isključiti duple standarde", objasnio je Putin.

On je naglasio da Rusija nastavlja podržavati vladu Bašara al Asada i njegovu borbu protiv terorista.