Svijet
3

Obama pozvao Putina da se priključi Koaliciji protiv IDIL-a

Klix.ba
Barak Obama (Foto: EPA)
Barak Obama (Foto: EPA)
SAD i njeni partneri neće popustiti u borbi protiv tzv. Islamske države, poručio je Barak Obama tokom svog obraćanja u Maleziji, te pozvao Moskvu da se priključi Koaliciji protiv IDIL-a, koja gađa položaje militanata u Siriji i Iraku.

Na kraju devetodnevnog obilaska Azije, američki predsjednik je upozorio da svijet neće prihvatiti napade ekstremista na civile u Parizu kao "novonastalu situaciju".

Kako prenosi AP, Obama je pozvao Putina da se pridruži koaliciji na čelu sa SAD, podsjetivši da je IDIL optužen za prošlomjesečno obaranje ruskog putničkog aviona, u kojem je ubijeno 224 ljudi.

"Putin mora da proganjati ljude koji su ubili ruske državljane", istakao je Obama, prije nego što je iz Malezije krenuo za Washington.

Amerika optužuje Rusiju da umjesto IDIL-a gađa položaje tzv. umjerenih pobunjenika, koji se bore protiv vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg Rusija smatra prijateljem i partnerom na Bliskom istoku. Insistirajući da nasilje u Siriji ne može biti zaustavljeno sve dok je Assad na dužnosti, Obama je pozvao Rusiju na "strateško prilagođavanje" uz okončanje podrške sirijskom predsjedniku.

Sa Obamom će se u utorak u Bijeloj kući sastati francuski predsjednik Francois Hollande, a kako je predviđeno, razgovarat će o tome kako ojačati međunarodnu koaliciju koja se bori protiv tzv. Islamske države.

Nakon toga, Hollande će otputovati u Rusiju gdje će razgovarati sa Putinom, navodi američka agencija.